diumenge, 14 d’abril del 2013

L'enigmàtic somriure del faraó



Desafiadorament somrient. Després de mesos sense ser vist, el dictador deposat Hosni Mubàrak reapareixia ahir als mitjans en la primera sessió del retorn al tribunal de l'anomenat judici del segle. Mubàrak compareixia davant del tribunal després que a primers d'any s'acceptessin les seves apel·lacions a la justícia i es reordenés la repetició del judici que l'havia condemnat, l'estiu passat, a una pena de 25 anys de presó.
Després de mesos en que s'ha rumorejat sobre el seu estat de salut i fins i tot s'ha parlat de la seva mort clínica, Mubàrak compareixia en un aparent estat de salut encomiable, saludant els seus seguidors i desafiadorament somrient davant la càmara. Una imatge que contrastava enormement amb les anteriors imatges ofertes per l'ex-president davant del tribunal.
El somriure del faraó ha obert un debat a Egipte sobre les raons de la felicitat de Mubàrak. Alguns creuen que mostra la satisfacció de veure acomplides les seves profecies sobre el caos després de la seva caiguda, mentre d'altres creuen veure-hi una mostra de confiança en el seu proper alliberament. Sigui com sigui l'aurèola paternalista al voltant del dictador ha donat noves ales als seus partidaris i sembla haver afectat anímicament algun dels seus detractors.
Pel que fa al judici, aquest va ser transferit al Tribunal d'Apel·lacions després que el jutge es disculpés per mostrar-se incapaç de tirar-lo endavant, el que va obrir a un nou joc d'especulacions i rumors. Curiosament el jutge és el matiex que loctubre de 2012 va absoldre les 24 figures de l'Antic Règim acusades de posar en marxa la conseguda com a Batalla dels camells.
El fiscal general, Talaat Abd Allah, ha demanat a l'hospital de Maadi on ara es troba l'ex-president que faci un xequeig mèdic per determinar un possible traspàs de Mubàrak al luxòs complexe construït expressament per a ell al centre penitenciari de Tora, al Caire.






El somriure de Mubàrak no seria, però, la única imatge de la jornada. La salutació militar d'un home, envoltat de policies, a l''antic ministre d'Interior Habib el Adli, també va aixecar suspicàcies. Aquest resultaria ser el fill d'Ismael Shaer, ex-director de seguretat d'El Caire i també processat en el cas i treballador de la unitat de Seguretat Estatal, els serveis secrets policials. El ministeri d'Interior ha hagut de sortir al pas afirmant que l'home ja no treballa per a la unitat ja que va dimitir del seu càrrec, però no aclareix que hi feia, llavors, en un lloc com aquest reservat a membres de l'aparell policial.








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada