dijous, 11 d’octubre del 2012

La justícia egípcia continua absolent l'antic règim

El Tribunal Criminal del Caire tornava ahir a posar foc a la metxa. En una decisió sense precedents absolia de tot crim a les 24 figures de l'Antic Règim acusades de posar en marxa la conseguda com a Batalla dels camells.
El 2 de febrer de 2011, en plena ocupació revolucionària de la plaça Tahrir, milers de matons van intentar ocupar per la força la plaça i fer-ne fóra els manifestants acampats. Els incidents, que es van saldar oficialment amb 11 morts i vora 2000 ferits, van ser mundialment coneguts com la batalla dels camells. El nom era venia motivat per l'intent d'invasió de la plaça a lloms de camells i cavalls. Segons les acusacions els matons haurien rebut entre 50 i 500 lliures més paquets de menjar i drogues per atacar els manifestants.
Els indicis van apuntar ràpidament a destacades figures del Partit Nacional Democràtic de Hosni Mubàrak. Al capdavant d'aquestes es trobaria Safwat el-Sheriff, llavors secretari general del partit, qui hauria realitzat un seguit de trucades a destacades figures del règim per a organitzar l'atac. Desenes de testimonis, tant presencials com audiovisuals, certificaven la presència d'alguns d'aquests entre els grups d'atacants. L'advocat i figura mediàtica Mortada Mansour, per exemple, va fer un discurs enregistrat el dia abans en que convidava els partidaris del règim a fer l'atac. Les ceràmiques fetes servir per atacar els manifestants haurien provingut de la fàbrica Cleopatra del magnat Abu el Einein. La llista s'extén fins a 24 noms. Tots absolts.
La absolució ha donat ales als partidaris de l'antic règim, que han aparegut als mitjans de comunicació com a grans triomfadors, tornant a posar sobre la taula la teoria segons la qual l'atac va estar organitzat pels propis Germans Musulmans per a reactivar la plaça Tahrir.
El Jutge Abdallah va desestimar la majoria de testimonis en considerar-los poc fiables pel kafkià motiu de provenir d'opositors polítics dels encausats. Tant sols ha acceptat les declaracions del polèmic general Hassan El Roueini, membre del Consell Superior de les Forces Armades, qui va afirmar no haver vist res. Curiosament Roueini és un dels principals enemics dels Germans Musulmans dins la junta militar, i responsable dels judicis militars contra els islamistes en l'època Mubàrak. Ruweini també és autor de diverses polèmiques declaracions acusant els revolucionaris de ser agents estrangers a sou.
La resta de proves presentades  apunten a una deficient tasca de la fiscalia, qui hauria presentat proves insuficients. Les investigacions s'haurien portat a terme per una policia encara dirigida pels mateixos oficials de l'era Mubàrak.  De totes formes la fiscalia ha intentat desmarcar-se d'aquestes acusacions afirmant que la tasca havia estata assignada a un magistrat.
Aquest incident ha tornat a obrir la caixa de pandora a Egipte. Forces polítiques i jurídiques criden per la reforma integral del sistema judicial i de seguretat com a pas imprescindible per assolir la justícia. Un any i mig després de l'aixecament popular en el que van morir unes mil persones pràcticament cap policia ha estat condemnat. Les investigacions han estat dutes a terme pel mateix cos policial sota investigació. Ara fa just una setmana qe una comissió parlamentària reclamava, en aquest sentit, la repetició del judici a Mubàrak, els seus fills i a altes figures del ministeri d'Interior.
La notícia de l'absolució dels encausats per la batalla del camell arribava 3 dies després que es complissin 100 dies de Mursi a la presidència del país. Una efemèride que va voler celebrant anunciant l'alliberament de tots els presos polítics vinculats amb mobilitzacions polítiques des de l'alçament popular fins el dia de la seva investidura. La decisió, però, no inclou la solució dels judicis militars a civils ni la detenció de menors no registrats.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada