dimarts, 12 de març del 2013

La revolta policial a Egipte


La policia egípcia ha declarat la guerra total al govern dels Germans Musulmans. Des de fa una setmana una desena de províncies del país han experimentat vagues i protestes policials a diverses comisaries i casernes. La policia es va retirar dels carrers de Port Said i centenars de soldats rasos de les forces antiavalots es van negar a ser transferits a la ciutat costanera per a reprimir les protestes. Al Caire es va produir una insurrecció generalitzada de les forces antiavalots el divendres passat. 9 centres van tanca portes, el que va provocar que el ministre destituís Magued Nouh, els fins llavors encarregat de les unitats a nivell estatal. Altres protestes es van generalitzar a Mansoura, Sues, Ismailiya, Alexandria, Damietta, Tanta i el Nord del Sinaí. Protestes menors s'han extès en els darrers dies a la província de Monufeia.  Un altre grup de policies porten setmanes acampats davant el ministeri reclamant que s'apliqui una sentència per al seu retorn al cos després que fossin ilegalment acomiadats per haver-se deixat crèixer la barba per motivacions religioses.
Una delegació policial es reunia ahir amb el ministre d'Interior i li transferien la llista de 14 demandes. Al capdavant  es troba la denuncia que se'ls està polititzant. També reclamen l'armament complet i que se'ls exoneri de protegir les seus dels Germans Musulmans, reclamen més i millor armament "per defensar-se dels atacs". Segons testimonis, la reunió va ser tensa i els policies van afirmar al ministre que no controlava la situació i que el seu termini s'estava acabant. La demanda final de molts policies és, directament, la dimissió del ministre Ibrahim, nomenat per Mursi a primers d'any.
El ministeri ja va accedir fa un mes a la compra de 100 mil rifles, el que va aplacar una anterior onada de protestes policials. Malgrat que els policies denunciïn la politització del cos, aquest sembla clarament polititzat i les protestes contra el nomenament d'Ibrahim van esclatar al cos des de la seva arribada. Ibrahim és considerat un ministre proper a la germandat i ja va substiuir l'anterior ministre quan aquest va ser destituït per la seva tèbia protecció de les oficines de la germandat els passats novembre i desembre. Malgrat que la revolta policial podria tenir un origen de base (els soldats porten dos anys denunciant el maltractament de la direcció corrupta) sembla clar que els cuadres policials intenten treure rèdit de la caòtica situació.
El ministre, per la seva banda, afirmava recentment que tant sols un 2% dels policies secunden les protestes i sols un 5% vol la seva marxa. Això és el que deia de portes enfora. De cara endins sembla tenir clar que la insurrecció li pot costar facilment el càrrec.
Però la polèmica ha arribat quan el fiscal general, davant la vaga policial generalitzada, treia la pols a la legislació i afirmava que els ciutadans tenen el dret de detenir altres ciutadans enxampats en delicte flagrant. Les declaracions hanestat una bomba al país. Recolzades per les forces islamistes, la oposició les veu com una crida a la guerra civil i a la fi del respecte de la llei. Poques hores després de l'anunci ja es produïen les primeres detencions. Un grup d'activistes que es trobaven jugant a futbol vora la seu central dels Germans Musulmans eren detingtus per grups de veïns.
 "Rebutgem assumir les responsabilitats dels errors del govern" afirmava un coronel de Port Said.  "A més, tothom està en contra nostra"afegia. En una mostra d'indignació, les forces policials feien recentment pública la llista de baixes del cos des de l'inici de la revolució. 174 morts des del 25 de gener de 2011 segons les xifres presentades, que van ser impreses en posters i murals enganxats als edificis oficials.
La policia intenta fer el paper de víctima i es veu com el boc expiatori del règim caigut però no es pot oblidar que la seva estructura repressora era el pal de paller del mateix. A més, dos anys després de l'alçament popular, encara destaca la abscència de sentències inculpatòries als oficials de policia encausats per la mort de més de 840 manifestants el gener de 2011. La majoria han estat absolts o jutjats en absentia, sense complir condemna. En el període de Mursi almenys 70 persones han perdut la vida per foc policial en les diverses manifestacions i desenes més han mort sota custòdia policial sota fortes sospites d'haver patit tortura. La reforma policial encara segueix sent una complexa assignatura pendent de la transició egípcia.
Avui mateix l'activista alexandrí Hassan Mostafa rebia una sentència de dos anys per haver assaltat un delegat del fiscal quan feia una protesta contra la detenció arbitrària de manifestants el passat mes de gener. La notícia arribava després que la setmana passada un policia condemnat per haver rebentat la còrnia a diversos manifestants rebés una sentència de 3 anys de presó.



2 comentaris:

  1. هل بالإمكان مدنا بنص مقال بالعربية عن الأوضاع في
    مصر، نريد مقالا بروح الواقع البعيدة عن ما يكتبه الصحافيون في الجرائد اليومية و ما يسوقه الإعلام التلفزي.
    نحن مجموعة أناركية تونسية و نريد تنزيل المقال في نشريتنا
    facebook: conseilliste halim appolon

    ResponElimina