dimarts, 13 d’abril del 2010

El clima polític s'escalfa

Amb la proximitat de les eleccions, tota la moguda del cas Baradei i la nova commemoració del 6 d'abril, la temperatura política està augmentant a la riba del Nil.

Deixant de banda que les mobilitzacions laborals no paren i que cada dia son més els treballadors que es mobilitzen davant les seus ministerials i el consell de ministres al Caire, treballadors van convocar el passat 3 d'abril una mobilització per l'augment del salari mínim (que des de 19854 està congelat en les 35 lliures mensuals, poc més de 4 euros) i contra les privatitzacions. 3 dies després es tornava a celebrar un anniversari de les històriques mobilitzacions de 2008 que van tenir el seu epicentre a la ciutat obrera de Mahalla el Kubra (les quals van donar un simbólic tret de sortida a la present onada combativa a Egitpe). La mobilització va ser reprimida per la policia, que va atacar els manifestants i va detenir més de 90 activistes.

33 egipcis residents a Kuwait van ser detinguts entre el 8 i el 9 d'abril al país del Golf, 21 dels quals van ser deportats a Egipte. El seu delicte aparent, intentar formar una coalició de suport a la candidatura de El Baradei per a les eleccions presidencials del proper any. Kuwait assegura que es viola la llei local, que expressa la prohibició de fer manifestacions als no-residents mentre que les autoritats egipcies neguen cap implicació en les detencions i deportacions.

Una manifestació convocada el passat 13 d'abril per protestar pel succeït el passat 6 d'abril ha tornat a acabar amb enfrontaments entre policia i activistes. Convocat pel moviment Kefaya (que semblava adormit en els darrers mesos), ha comptat amb la participació del polèmic Ayman Nour, qui va competir amb Mubarak en la darrera cursa presidencial provocant-li un empresonament per 4 anys, així com el líder del partit nasserista (qui encara es planteja participar en les propes eleccions) i membres dels Germans Musulmans. La policia ha detingut de la forma que il·lustra la imatge següent, l'activista Bahaa Saber quan intentava creuar el carrer. Segons posteriors informacions Saber es troba en delicada situació de salut.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada