dijous, 13 de març del 2014

Un petrolier nordcoreà tumba el govern libi

Article publicat al web del Setmanari La Directa:
Una vaixell amb bandera nordcoreana ha portat de corcoll tota Líbia en la darrera setmana arribant a forçar la caiguda del govern.

El passat dissabte el Morning Glory amarrava al port de Sidr, un dels tres ports sota control de les milícies circenaiques. Aquestes, que porten temps exigint el dret a vendre cru de forma independent al poder central, haurien carregat amb 234 mil barrils de petroli la embarcació. Fins i tot van celebrar aquest primer enviament sacrificant un camell a la televisió regional controlada pels rebels. La acció, un clar desafiament al govern transicional central, va posar en alerta els països de la OPEP. Els Estats Units, per boca de la portaveu de la secretaria d'estat Jean Psaki, van acusar els rebels de "robatori" i van amenaçar amb sancions, mentre el govern central libi va reaccionar amenaçant amb bombardejar la embarcació.
El dimarts portaveus oficials asseguraven que l'armada líbia havia atacat elvaixell amb èxit i que tenien sota control la embarcació, i que aquesta estava sent conduïda cap a Misrata sota control governamental. Poques hores després la història oficial es desmuntava. Les forces guvernamentals libies s'excusaven en el mal temps per afirmar que el vaixell havia aconseguit fugir, a més d'acusar un vaixell italià de socórrer la embarcació poc abans d'haver de negar aquesta informació poques hores després. El govern també acusaria una empresa saudita d'estar rere la transferència de cru i l'embarcació. Fos com fos el vaixell abandonava el port de Sidr cap a aigües internacionals per posteriorment entrar en aigües egípcies, malgrat que fonts oficials d'aquest país ho han negat. Per la seva part Corea del Nord nega que el vaixell sigui seu i afirma que la embarcació va ser venuda a la empresa egípcia Golden Logistics co. a finals del mes passat sota un acord que permet al vaixell navegar sis mesos amb la bandera de Pyongyang


L'incident del petrolier va provocar la fulminant caiguda del cada cop menyspopular govern d'Ali Zeidan. El president era destituït dimarts després que prosperés per 4 vots l'enèsim vot de confiança contra la seva tasca. Hores després de la seva destitució, Zeidan abandonava el país ignorant la prohibició judicial emesa contra seu per presumptes casos de corrupció investigats per la justícia líbia. El Primer Ministre, al càrrec des de novembre de 2012 després de rebre el recolzament del liberals de Mahmoud Jibril contra el candidat dels Germans Musulmans Mohamed el-Harari, ha estat llargament contestat per la seva incapacitat de controlar els grups rebels armats ni prevenir la fragmentació del país. De fet el mateix Zeidan va resultar segrestat al cor de la capital, Trípoli,el passat mes d'octubre i alliberat unes hores després per un grup que denunciava una incursió dels Estats Units al país per a detenir el líder d'una cèdula d'Al Qaeda al país. El passat mes de febrer el general Khalifa Haftar va intentar encapçalar un cop d'estat fallit contra el primer ministre. Amb un exèrcit nacional feble davant les milícies i un anunci condemnat al fracàs, el moviment semblava sorgir d'un aparent recolzament d'Aràbia Saudita de la mà d'un militar fortament vinculat a la CIA estatunidenca que després fugiria a l'Egipte de Sisi. Malgrat els anteriors fracassos per fer caure el govern, l'afer del petrolier nordcoreà ha donat la oportunitat daurada per a fer caure Zeidan. Un afer que torna a posar de manifest la forta fragilitat e inestabilitat de la Líbia post-Gaddafi, tutelada pel tripartit format pel Regne Unit-França-Estats Units i clarament marcada per la lluita pel barril de petroli.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada