dimecres, 13 de novembre del 2013

Article: La cacera de bruixes no cessa a Egipte


20 minuts més simbòlics que efectius. El judici a Mohamed Mursi ha certificat a Egipte la victòria de la política de fets consumats. El sistema polític nascut de la dep
osició militar del president islamista el passat 3 de juliol es consolidava a través d'una sessió judicial que durava poc més de vint minuts després que el jutge decidís ajornar la sessió a causa del terrabastall provocat a la sala per la negativa de Mursi a reconèixer la legitimitat del Tribunal. Més enllà del que succeïa a la Acadèmia de Policia, on el passat 4 de novembre eren jutjats Mohamed Mursi i 14 líders dels Germans Musulmans acusats d'incitar la violència contra manifestants anti-islamistes, el rellevant succeïa al voltant d'aquella sessió. 24 hores abans el Secretari d'Estat de la Casa Blanca, John Kerry, feia una visita llampec al país mirant de reconstruir les aparentment tenses relacions entre Washington i el Caire. Una tensió marcada per l'anunci de la Casa Blanca de tallar parcialment l'ajuda econòmica que brinda a l'exèrcit egipci (1.300 milions de dòlars anuals) com a amonestació per la repressió exercida contra l'oposició islamista. La visita, la primera del mandatari nord-americà des de la deposició de Mursi, era una clara mostra de suport tàcit a la política de fets consumats a la vall del Nil. Kerry, després que la cambra de representants nord-americà amonestés l'aturada de l'ajuda econòmica, va afirmar una vegada al Caire el compromís de la Casa Blanca a treballar colze a colze amb l'actual administració egípcia, a qui va catalogar de "socis vitals". Ni una setmana després el FMI ha mostrat públicament la seva predisposició a negociar amb les autoritats actuals el tancament del préstec de 3600 milions d'euros que es porta negociant des de 2011. Els moviments arriben després que Washington hagi vist amb preocupació l'aparent aproximació diplomàtica de les autoritats egípcies cap a les russes de les darreres setmanes.




Mentrestant, la cacera de bruixes continua encara al país. L'equip de futbol d'al-Ahli decidia dilluns suspendre de sou i feina el jugador Ahmed Abd el-Zaher després que aquest hagués mostrat el símbol dels quatre dits en marcar un gol a la final de la Champions League africana, guanyada per l'equip cairota el passat cap de setmana. El símbol dels quatre dits, estès com a nou emblema de l'islamisme polític, representa la solidaritat amb els represaliats islamistes en el desallotjament de l'acampada de Rabaa Adaweya, on el passat mes d'agost van morir vora tres-centes persones a mans de les forces de seguretat egípcies. La Federació Olímpica Egípcia també estudia ara inhabilitar de per vida el jugador, que està sent durament atacat pels mitjans de comunicació locals. Uns mitjans que, assegurant que esports i política no es poden barrejar, també han disparat durament contra la gran estrella del futbol egipci, Mohammed Abu Treka. El jugador, autèntic ídol nacional, hauria rebutjat recollir la medalla de mans de l'actual ministre d'esports egipci, Taher Abu Zeid, en considerar-lo un ministre colpista.
La polèmica arriba una setmana després de la creada en els mundials de Kung Fu celebrats a Russia. La Associació Egípcia inhabilitava els medallistes Mohamed Youssef i Hashem Abd el-Hamid després que aquests donessin mostres de solidaritat amb els represaliats islamistes a mans militars durant les celebracions pels títols aconseguits. L'incident provocava que el president de l'Associació es justifiqués afirmant que allò succeïa perquè els seus afiliats venien dels sectors pobres de la societat mentre el ministre d'esports plantejava la dissolució de l'associació en considerar-la "infiltrada pels Germans Musulmans".

Mentre això succeïa el canal CBC decidia suspendre el programa satíric estrella del país, dirigit per l'humorista Bassem Youssef, després que aquest fes alguns acudits sobre la cúpula militar que no van agradar la direcció del canal. El-Bernameg, un programa de sàtira política a l'estil de l'estatunidenc John Stewart o el madrileny Gran Wyoming, s'havia convertit mesos enrere en la bandera de la crítica al govern de l'islamista Mohamed Mursi. Ara, després dels canvis polítics experimentats al país, els acudits de Youssef semblaven incomodar. Davant l'atac viscut el presentador afirmava en un dur article d'opinió a la premsa que no veia diferència entre el feixisme en nom de la religió o el feixisme en nom dels símbols nacionals. Mentrestant, en el darrer mes almenys 3 periodistes egipcis han hagut de comparèixer davant la justícia militar a causa de la seva feina mentre el govern acabava de redactar una nova llei anti-terrorista que planteja donar cobertura legal al monitoratge policial d'internet i que va ser qualificada per 20 Organitzacions egípcies pro-Drets Humans com una cobertura al "retorn de l'estat policial".  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada