dilluns, 28 d’octubre del 2013

La cacera de bruixes ataca l'humorista Bassem Youssef

Després de 4 mesos desaparegut de les graelles televisives per aparentment motius personals, el passat 25 d'octubre tornava a la programació del canal CBC el-Barnameg, probablement el més important hit televisiu post-revolució. Bassem Youssef, el seu presentador, es va convertir a a caiguda de Mubàrak en un rellevant crític de l'actualitat política gràcies a el-Barnameg, un programa de sàtira política a l'estil de l'estatunidenc Jon Stewart o, salvant les d
istàncies, el català Andreu Buenafuente.

Amb el seu programa Bassem Youssef, a través del seu fi sentit de l'humor, es va convertir en un dels més importants crítics del regnat de Mohamed Mursi i els Germans Musulmans. Per això va ser contractat pel canal CBC, fortament vinculat a l'antic règim, i catapultat a un autèntic esdeveniment setmanal, que omplia cafeteries dels barris més secularitzats per a seguir els programes en que es feia broma sobre el desgovern islamista. Els partidaris dels Germans Musulmans van portar Youssef als tribunals acusant-lo d'haver insultat el president, com a institució estatal, i haver faltat el respecte a l'Islam, el que va incrementar encara més la popularitat del seu programa. El-Bernameg, tot i ser un simple programa d'humor, es va convertir en una autèntica referència dels moviments crítics contra els Germans Musulmans.

Després de 4 mesos de no estar a les graelles per raons personals, el seu retorn el divendres passat va ser tot un esdeveniment. Molts es preguntaven quin posicionament prendria Youssef amb el gir polític produït i si s'atreviria a fer broma del poder militar en un moment tant sensitiu com aquest. I davant una situació com aquesta, que va ser precisament esmentada durant el programa, la emissió ha provocat controvèrsia i crítiques entre tots dos sectors. L'islamista, qui ja tenia força odi a un presntador que va cultivar la seva fama ridiculitzant els polítics islamistes, ja li tenia la mesura presa, però entre els partidaris dels militars tampoc han sentat gaire bé les bromes que Youssef va fer sobre la nova situació política i, sobretot, la popularitat del general Abd el-Fattah el-Sissi. Al final del programa, i mirant de deixar l'humor a part, Youssef va mirar de deixar clar que ell no pensava alienar-se amb ningú però que mostrava el seu rebuig als que van titllar-lo d'heretge (com van fer els Germans Musulmans) i als hipòcrites que volen retornar al temps dels faraons (missatge que pot ser llegit de diversa forma), afirmant que no pensava recolzar aquells que pretenen treure el feixisme religiós per portar-ne un en nom de la nació.

Les xarxes socials van cremar contra el programa de Youssef, a qui ja acusen de quintacolumnista. Cossos judicials de l'estat han recomenat reobrir els casos contra el presentador per la seva suposada manca de respecte a les institucions.  El canal CBC va arribar a emtre un comunicat en horari de màxima audiència, interrompent la programació habitual, desmarcant-se dels continguts del programa i afirmant que "CBC continuarà recolzant el sentiment nacional".  Amb el clima encés caldrà veure com es desenvolupa aquesta cacera de bruixes. Una cacera que avui també és notícia per la decisió de la Federació Egípica de Kung Fu d'inhabilitar el medallista alexandrí Mohammed Youssef. La federació l'ha inhabilitat i deportat de Russia, on son els campionats mundials, per haver fet el gest de solidaritat amb les víctimes dels desallotjament militar de l'acampada islamista de Rabaa Adaweya durant l'entrega de medalles. Youssef va ser medalla d'or dels campionats en la categoria de 90 kg.


Aqui us deixo el polèmic capítol d'el programa de Basse Youssef.









Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada