dimecres, 6 de febrer del 2013

La brutalitat policial de sempre continua a Egipte dos anys després

Article publicat al setmanari La Directa núm. 304:
Hamda Saber, un humil paleta de 48 anys, s'ha convertit en l'epicentre d'un nou debat sobre l'abús policial a Egipte. És el protagonista d'un vídeo que ha sacsejat les xarxes socials. En aquest es mostra com la policia el colpeja, despullat, i l'arrossega pel terra intentant tancar-lo a una furgoneta. Les imatges va ser captades per càmeres de televisió durant els enfrontaments del divendres 1 de febrer davant del palau presidencial d'el Caire i retransmeses internacionalment.
Davant la rapida propagació de les imatges i el perill que aquestes taquessin encara més la deteriorada imatge del president Mohammed Mursi, el ministre d'Interior, Mohamed Ibrahim, va afirmar que l'acció, en tot cas, responia a una actitud individual que no representa les noves maneres de fer de la policia. Ordenava investigacions, però començava així un autèntic culebrot.
El propi Saber, desconeixent l'existència de les imatges, declararia davant de la fiscalia haver estat atacat en realitat pels manifestants i que la policia l'havia intentat salvar. Les declaracions les feia des d'una llitera d'un hospital policial i davant la visita del mateix ministre de l'Interior. La seva dona, en una compareixença radiofònica a la televisió, corroboraria el bon tracte de la policia, tot i que durant l'entrevista es feia audible que algú li anava dictant les respostes. El seu propi fill afirmaria a diversos mitjans que el seu pare es trobava sota pressió i que la policia l'havia forçat a mentir. Tant sols en saber que les imatges havien estat gravades i que tothom havia vist l'abús policial, el propi Saber tornaria a rectificar el seu testimoni.

L'incident torna a posar sobre la taula la persistència de l'estat policial a Egipte dos anys després dun alçament popular que va començar contra la brutalitat repressiva. Diumenge 3 de febrer, el portaveu del ministeri d'Interior, el general Hani Abd el-Latif, va afirmar que Egipte és "una cultura d'estat policial de 7.000 anys d'edat" però que el canvi que demana la societat al si de les forces de l'ordre ja ha tingut lloc. L'endemà, moria el jove manifestant Mohammed Guindy sota custòdia policial.
Segons denuncia Humans Right Watch en el seu informe anual, des de finals de 2011 la policia egípcia ha detingut a més de 300 menors d'edat que participaven a protestes polítiques. Les xifres, però, podrien ser molt més grans ja que és una pràctica habitual la detenció de menors, generalment nens del carrer, i el seu procediment amb la resta d'adults, davant una fiscalia regular, enlloc de la competent fiscalia de menors. D'altra banda, segons un informe del centre Nadeem, 34 persones haurien mort sota custòdia policial durant els primers 100 dies de Mursi com a president, i 88 més haurien patit tortura, xifres que haurien augmentat en els següents mesos.
En el poc més de mig any de govern de Mursi 61 persones han perdut la vida en enfrontaments amb les forces policials. La majoria, però, han tingut lloc les darreres setmanes durant l'alçament contra les polítiques dels Germans Musulmans en la commemoració del segon aniversari de la revolució i els judicis a la ciutat de Port Said.
La reclamada reforma de l'aparell de seguretat va ser només un retoc estètic que va començar pel canvi de nom i que ha estat denunciada per entitats com Amnistia Internacional en el seu informe “Agents de Repressió” publicat el passat novembre. A la caiguda del dictador Mubarak es va reorganitzar l'aparell de seguretat però mentre el 75% dels anteriors oficials eren reciclats en noves posicions dins del ministeri, la major part del 25% restant ocupava nous càrrecs de responsabilitat en el nou aparell. La transferència dels directors de seguretat d'una província a l'altra va permetre que directors de seguretat acusats de brutalitat en unes províncies intentessin ser reciclats com la “nova cara” de la policia a Egipte en d'altres ciutats.

Actualització:
Just després d'escriure aquest article es va conèixer la mort sota custòdia policial de l'activista Mohamed el-Guendy. També es propagava la notícia sobre la negativa policial de permetre que el nen Mahmoud Adel, de 14 anys i detingut pels incidents de fa 10 dies a Alexandria, anés a un centre mèdic a rebre la terapia necessaria per la malaltia de càncer que pateix. No només la seva detenció en un centre ordinari (i no un de menors) era irregular i era mancada de base jurídica i proves per mantenir-la sinò que se li impedia rebre el tractament mèdic indispensable per a la seva salut. Avui Adel, però, ha estat alliberat pendent de judici.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada