diumenge, 13 de gener del 2013

Un tribunal egipci ordena repetir el judici a Hosni Mubarak

Hosni Mubàrak tornarà a ser jutjat. El Tribunal de Cassació egipci va acceptar ahir les apel·lacions presentades per l'ex-dictador i pel seu ministre d'Interior, Habib el Adli reclamant la repetició del judici emès contra ells. Tots dos havien estat sentenciats a cadena perpètua el passat mes de juny després d'haver estat considerats responsables passius de la mort de més de 800 manifestants durant l'alçament popular del gener de 2011. Una sentència que va causar un fort enrenou i enorme insatisfacció entre els familiars de les víctimes. En el mateix judici 6 alts responsables del ministeri d'Interior van ser declarats innocents dels mateixos càrrecs, el que va plantejar el caràcter polític d'un judici altament mediatitzat.
Però el Tribunal també va acceptar ahir les apel·lacions presentades per la Fiscalia, que reclamava la repetició del judici per a tots els encausats. D'aquesta forma tant Mubàrak com Adli i els sis responsables del Ministeri d'Interior tornaran a ser jutjats per la mort de manifestants. També es repetirà el judici per corrupció contra el propi Mubàrak, els seus dos fills Alaa i Gamal i el fugitiu Hussein Salem, actualment refugiat a Madrid. El passat mes de desembre el Tribunal Constitucional espanyol anul·lava una sentència prèvia de l'Audiència Nacional favorable a l'extradició de l'home de negocis, reclamat per la Justícia Egípcia per diversos casos de corrupció. Una sentència que permetrà que Salem no comparegui davant dels tribunals egipcis.
L'anunci de la repetició del judici va ser rebut amb crits d'alegria per partidaris de Mubàrak presents a la sala, que celebraven amb entusiasme la nova oportunitat que es presenta davant l'ex-dictador. Malgrat que la repetició dels judicis va ser un dels arguments que el president islamista Mohammed Mursi va utilitzar per justificar l'atac a la judicatura i la destitució de l'Antic Fiscal General a finals de novembre, alguns es mostraven reticents a que el nou judici aporti el resultat promès pel nou president.
Segons els experts, el nou judici es basarà en els mateixos càrrecs i les mateixes proves que es van mostrar claus per a les sentències anteriors. Diverses fonts jurídiques van denunciar llavors la manipulació i destrucció de proves per part de membres del ministeri d'Interior i la pròpia fiscalia. Organitzacions de Drets Humans, com la Iniciativa Egípcia pels Drets Personals, van alertar ahir del risc de repetir el judici sense canviar “l'aparell judicial i de seguretat establerts per a protegir el règim de Mubàrak i evitar-ne qualsevol responsabilitat”.
El nou judici obre també la porta a que s'avaluï de nou l'estat de salut de l'ex-dictador, que ha estat motiu de debat i polèmica en els darrers mesos. Mubàrak va tornar ser traslladat a finals d'any a un hospital militar mentre a l'estiu es va parlar que havia estat víctima d'una parada cardíaca.
Aquest no sembla que sigui el darrer cas que pugui portar Mubàrak de nou als tribunals. Dissabte la justícia egípcia obria noves diligències contra l'ex-dictador per nous casos de corrupció i abús de poder. La fiscalia investigaria si Mubàrak hauria rebut regals milionaris de mans dels editors del principal diari estatal com una compra d'influència.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada