diumenge, 9 de desembre del 2012

La maquinària propagandística dels Germans Musulmans

Dues setmanes després de que Egipte esclatés en crisi pel decret presidencial de Mohammed Mursi, la fractura social és un fet evident. Però el que és interessant d'analitzar és com han reaccionat alguns a aquesta crisi, sobretot arran dels violents incidents que dimecres passat deixaven 6 morts i vora 700 ferits al Caire i que, arreu del país, han portat a saquejar més de 24 seus de la germandat.

Els Germans Musulmans, ja sigui per premeditació o per manca d'una altra cultura política, està repetint molts dels punts del guió de Hosni Mubàrak. Invitacions buides al diàleg, maquillatges polítics a les seves decisions i, sobretot, un atac esquizofrènic contra la seva oposició.
Ja hi ha molts que descriuen els incidents de dimecres passat al palau presidencial d'El Caire com la batalla dels camells dels Germans Musulmans, en record de l'atac de matons de Mubàrak als manifestants de Tahrir el 2 de febrer de 2011.

Però més enllà d'això la germandat ha atacat fins a la bogeria la seva oposició política, que ha definit d'"esvalotadors polítics" mentre qualificava els manifestants d'estar pagats per destrossar el país. La mà estrangera tornava a sortir a la llum. Evidentment ha sortit un cop més la acusació del suposat pro-americanisme d'opositors com el Nobel de la Pau, Mohammed el Baradei, malgrat que els grans líders de la germandat, com Shater o El-Erian s'han estat reunint aquests dies amb representants de la Casa Blanca. També han acusat el grup 6 d'abril d'estar darrera de tot plegat.

Acusen el Partit Democràtic de Mubàrak d'estar-hi al darrera. Shater, un dels homes més influents dins la germandat, també acusava ahir que les manifestacions estaven composades per un 80% de coptes, el que podia incitar l'enfrontament religiós, i menyspreauava el poder d'una oposició que xifrava en 80 mil homes.  Essam el Erian, vicepresident del braç polític de la germandat, muntava en colera a televisió negant-se a reconèixer els manfiestants anti-Mursi com a opositors i cridava els seus partidaris a sotir al carrer a acabar amb ells.

Si el gener de 2011 es va acusar els manifestants de rebre menús de Kentucky Fried chicken, ara és encara més còmic i s'els acusa de menjar formatgets Nesto suposadament subministrat pels polítics opositors. També s'els va acusar de prendre haixix i alcohol a les acampades. Però en el video en el que els islamistes, que acabaven d'assaltar l'acampada, acusen els manifestants aquests només assenyalen un munt de brossa a terra, on es veuen xocolatines i un pot de faves.

Ha estat denunciat que sales de tortura van ser muntades pels islamistes durant els enfrontaments de dimecres passat. En elles es mirava d'extreure declaracions dels detinguts per recolzar la teoria dels finançament extern dels manifestants.
Els Germans Musulmans també han estat denunciats per utilitzar la imatge dels màrtirs. Van denunciar 6 morts del seu bàndol, tot i que en els enterraments només s'hi van veure dos fèretres
Familiars d'un menor mort han denunciat que van rebre ofertes econòmiques de membres dels Germans Musulmans per afirmar que el seu fill era partidari de Mursi. Un altre noi afirmava ahir que la foto del seu amic Ahmed Fassial, ferit en els incidents però encara viu, va ser utilitzat pels Germans Musulmans en una roda de premsa en que el reivindicaven com un dels seus màrtirs tot i que estava allà com a opositor. Un escenari similar es va viure fa dues setmanes a Damanhour amb la mort d'un menor de 14 anys.

Mohammed Mursi, president de la república, recollia tota aquesta retòrica en el seu discurs de dijous. Va utilitzar el llenguatge propi de l'antic règim parlant de mans i agendes ocultes per desestabilitzar el govern i va acusar les forces polítiques de finançar els manifestants per provocar els aldarulls. “Qui utilitza el decret constitucional per provocar violència ho pagarà i serà castigat”, va advertir. Alguns feien broma que l'únic que havia canviat era el fons del decorat. Amb Mubàrak, era blau, amb Mursi era vermell...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada