dissabte, 8 de desembre del 2012

L'oposició egípcia rebutja l'oferta de diàleg de Mursi

Article publicat a El Punt-Avui:
L'oposició egípcia va rebutjar ahir en bloc l'oferta de negociació llançada pel president, Muhammad Mursi, la nit de dijous. El Front de Salvació Nacional, que reuneix els principals grups opositors laics, va qualificar de “decebedor” el discurs del president i va denunciar que la invitació no obria les portes a cap negociació real ni responia a les condicions plantejades per l'oposició per encetar el diàleg.
El Front es va refermar a demanar, abans d'asseure's a negociar, l'abolició del decret de Mursi que concentra poders en el president i anul·lar la convocatòria de referèndum per al 15 de desembre que ve. En el seu discurs de dijous, el president Mursi tan sols es va mostrar disposat a negociar la derogació d'un dels set punts del polèmic decret. Veient la resposta de l'oposició, el vicepresident del país, Mahmoud Mekki, va mirar ahir de fer l'ullet als opositors plantejant l'ajornament del referèndum si l'oposició accedia al diàleg convocat per avui dissabte. Poc després, la Junta Electoral anunciava que el vot per als egipcis a l'estranger s'ajornava una setmana.
Centenars de milers de persones van sortir ahir als carrers de tot Egipte per rebutjar el discurs de Mursi i reclamar la rectificació del president. Un dels principals greuges presentats pels manifestants va ser el to amenaçador d'un discurs en què Mursi va acusar els opositors d'“avalotadors a sou” després que enfrontaments entre partidaris i detractors provoquessin dimecres sis morts i prop de 700 ferits al Caire. “El president obvia que els incidents van ser iniciats quan els seus partidaris van atacar una acampada pacífica”, afirmava a aquest diari l'estudiant de biologia Esraa Mansour. “Està repetint els mateixos errors de Mubàrak”, subratllava l'enginyer Hamdi Shoker. “Ha de dimitir com ho va fer el dictador”, sentenciava.
El palau presidencial del Caire, escenari dels enfrontaments de dimecres, va tornar a ser ocupat de forma massiva pels manifestants, que a la tarda van trencar, sense provocar incidents, les barreres de filat que impedien acostar-se a l'edifici. On sí que es reproduïen enfrontaments violents era en algunes poblacions del delta del Nil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada