divendres, 30 de novembre del 2012

Mursi accelera la redacció de la constitució per forçar una fi de la crisi

Article publicat a El Punt-Avui:
Els Germans Musulmans semblen decidits a mantenir el seu desafiament. Per controlar ràpidament la crisi creada pel decret del president egipci, Muhammad Mursi, miraven d'accelerar la redacció de la Constitució. Tot i que les disposicions presidencials allargaven dos mesos més el termini per acabar el redactat, ahir començava al Consell de la Xura la votació final dels 234 articles de la futura carta magna. És el pas previ per sotmetre el text a un plebiscit que, si tirés endavant, podria acabar d'escalfar la complexa transició egípcia.
Els intents islamistes de conciliació eren en va. La votació tirava endavant tot i el fracàs evident d'una comissió que veia com, dels seus cent membres, 26 havien dimitit acusant-la d'un control islamista no representatiu de la pluralitat de la societat. Entre les dimissions de darrera hora hi havia la d'un membre d'una església copta que afirmava no haver tingut temps material per estudiar el text. Onze noms eren reemplaçats majoritàriament per nous representants islamistes per tal d'assegurar-se el quòrum necessari per aprovar el redactat constitucional.
Tots els articles eren aprovats, un per un i sense gairebé oposició, en una maratoniana sessió. El controvertit article segon, que va ser origen de grans disputes durant les negociacions, s'aprovava finalment sense vots en contra i amb el mateix redactat vigent des del 1971, en temps d'Anuar al-Sadat. D'aquesta manera, “els principis de la xaria” continuarien sent la base principal de la legislació en la proposta de Constitució. La comissió també va acordar dimecres mantenir la majoria de demandes constitucionals de les forces armades, incloent-hi un article que manté la possibilitat de jutjar civils en tribunals militars en casos que “perjudiquin les forces armades”.
En una entrevista a la revista Time, que definia Mursi com la persona més influent de l'Orient Mitjà, el president egipci afirmava que el 90% de la població aprova les reformes. Però avui s'esperen més mobilitzacions massives arreu del país contra el decret presidencial. Unes manifestacions que seran respostes demà per les forces islamistes en suport al president.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada