dissabte, 26 de maig del 2012

Les urnes posen un mubarakista a segona ronda


Article publicat a el diari El Punt-Avui:
El candidat reserva dels Germans Musulmans i l'home que Mubàrak va nomenar primer ministre per posar fi a l'esclat popular de la revolució egípcia. A falta que els resultats es facin oficials, les primeres filtracions dels recomptes indiquen que la segona volta de les presidencials egípcies enfrontarà el candidat del continuisme, Ahmed Shafiq, i l'islamista Muhammad Mursi en un duel que es promet apassionant. En unes eleccions caracteritzades per la fragmentació del vot, tots dos candidats encapçalen els recomptes, seguits de molt a prop per la gran sorpresa d'aquestes eleccions, el nasserista Sabahi. Els estrets marges, així com una participació que superaria el 43%, obliguen a esperar l'anunci oficial dels resultats i donen especial transcendència a les irregularitats denunciades, catalogades fins ara de “poc rellevants” per la comissió electoral. Els resultats provisionals eren filtrats de mica en mica per alliberats i responsables presents en els recomptes protegits per l'exèrcit, els quals indicaven una clara davallada de la popularitat dels Germans Musulmans, que podrien arribar a rebre la meitat de suports que a les eleccions legislatives. El seu suport podria ser del 26%. Però la davallada és inferior a la pronosticada per alguns analistes abans de les votacions; es demostra, així, una vegada més, la potència organitzativa de la formació i continuen garantint la primera plaça per al seu candidat.

Ahmed Shafiq, el candidat continuista que la Comissió Electoral es va negar a desqualificar tot i l'existència de la llei d'aïllament polític, representava la força del vot de la por. Amb un 22% dels vots, el seu èxit, sobretot al camp, posa de manifest la força encara existent de les xarxes polítiques del dissolt Partit Democràtic Nacional de Mubàrak. Si es confirmen les previsions, resulta un interrogant saber com reaccionarà el carrer a la participació en la segona ronda d'una figura clarament continuista com la de Shafiq.

La diferència amb el presumible tercer candidat, el nasserista Sabahi, podria no superar els 700.000 vots. Convertit en la gran sorpresa electoral gràcies a una meteòrica ascensió, Sabahi demostrava una popularitat especialment urbana convertint-se en la primera opció al Caire i Alexandria. La ciutat mediterrània, segona més poblada del país, es convertia en un dels exemples dels canvis polítics de la transició egípcia. A la ciutat mediterrània, Sabahi pràcticament doblava els vots del segon candidat, Abu al-Fotuh, mentre que els Germans Musulmans, primera força en les legislatives de fa cinc mesos, es convertien en la quarta opció de la ciutat, ja que van perdre dos terços dels vots.

L'altra gran sorpresa han estat els discrets resultats de dos dels grans favorits. L'exsecretari de la Lliga Àrab Amr Mussa i l'exgermà musulmà Abd al-Meneim Abu al-Fotuh queien de les travesses i passaven a ocupar, segons els escrutinis provisionals, les places quarta i cinquena en el recompte de vots. Amr Mussa, de qui es va arribar a preveure que guanyaria amb comoditat en la primera ronda, podria vorejar el 10% dels vots, mentre que Abu al-Fotuh s'acostaria a les xifres de Sabahi gràcies, en bona part, al suport de la classe mitjana-alta. Molts indiquen l'erosió que els va suposar protagonitzar l'únic debat televisat de la campanya quan totes les travesses els donaven com a clars favorits.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada