dijous, 3 de maig del 2012

Les eleccions presidencials egípcies també es taquen de sang....

article publicat a el diari El Punt-Avui:

A tres setmanes de les eleccions, la transició egípcia torna a sumar nous martiris a l'extensa llista. Aquest cop són unes dotze persones i prop d'una cinquantena de ferits a causa d'enfrontaments violents entre partidaris i detractors d'una acampada contra el règim militar enfront del Ministeri de Defensa del Caire. La majoria eren morts de bala, però almenys dues persones haurien estat degollades, segons fonts mèdiques. Els enfrontaments, que es van reproduir per tercera nit consecutiva, van tornar a esclatar de matinada i no es van aturar del tot fins al desplegament militar, cap al migdia.

La pràctica totalitat de forces polítiques van donar l'esquena als militars i convocaven marxes de rebuig al règim. Diversos candidats van anunciar la parada de la seva campanya com a mostra de respecte per les morts. Un dels favorits, Abu el-Fotouh, enviava una unitat de metges per atendre els ferits; d'altres, com ara Khaled Ali i Hamdeen Sabahi, instaven a afegir-se als manifestants. L'altre gran aspirant, Amr Moussa, només parlava a través del responsable de la seva campanya a les xarxes socials. En un comunicat evitava atacar els militars, però els instava a complir els terminis electorals i polítics previstos, i també exigia la fi del “caos”.

Dubtes sobre l'autoria

Els Germans Musulmans, per la seva banda, encapçalaven el boicot de partits a la reunió convocada pel règim militar. En aquesta trobada, només atesa per figures pròximes, es pretenia discutir el calendari electoral. Mentre els opositors el veien com un intent de legitimar una nova dilació en el poder, altres diputats afirmaven que hi havia una proposta per traspassar el poder a final de maig si algun candidat aconsegueix majoria absoluta en la primera volta.

Hi ha controvèrsia sobre l'origen dels atacants de l'acampada als voltants del Ministeri de Defensa. Mentre uns asseguren que van ser assassins a sou, d'altres diuen que són veïns del barri enrabiats. Mentrestant, alguns mitjans miraven de qualificar d'extremistes salafistes els acampats, malgrat la diversitat de les forces convocants. Entre els morts, de fet, hi havia joves de grups seculars, com el 6 d'abril.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada