Les exportacions armamentístiques espanyoles segueixen preocupant les organitzacions socials. Segons les dades del propi Ministeri d'Economia, en el primer semestre de 2011 es van vendre el doble d'armes que en el mateix període de 2010. 1.164,58 milions d'euros, bona part dels quals destinats a països implicats en revoltes populars on podrien haver estat utilitzades en la repressió de la seva població i violació de drets humans. És el cas, entre d'altres, de països de la mediàticament denominada primavera àrab. Això es desprèn del darrer informe de la campanya “Armes sota control” realitzat per Amnistia Internacional, Fundació per la Pau, Greenpeace i Intermón Oxfam amb l'assistència tècnica de l'Institut d'Estudis sobre Conflictes i Acció Humanitària (IECAH).
Un dels casos més preocupants destacats per l'informe és el de l'Aràbia Saudita, monarquia aliada personalment amb la casa de Borbó i que militarment es troba directament implicada en la repressió de les revoltes a Bahrain i Iemen. L'exèrcit saudita va rebre armes i material de defensa per valor de 3,53 milions d'euros i es van autoritzar operacions per valor de 29,3 milions d'euros en les categories d'aeronaus i bombes, torpedes, coets i míssils. L'estat espanyol té oberta actualment una operació amb Riad per a la venda de 250 carros de combat Leopard, uns tancs desplegats a les guerres del Kosovo i Afganistan. La venta podria proporcionar 3000 milions d'euros a l'estat espanyol, el que ha generat unanimitat entre PSOE i PP amb l'argument de la situació de crisi econòmica. Un acord similar per la venda alemanya de 200 carros leopard a Riad va provocar forta polèmica el passat estiu mentre més de 150 carros blindats van ser adquirits a Rússia. Des de 1990 que Aràbia Saudita no adquiria tants carros blindats com l'any passat.
La monarquia saudita, un dels règims més tancats i despòtics de la regió, ha utilitzat la seva força militar i política per a influenciar les revoltes àrabs. El passat mes de març tropes de l'exèrcit saudita van envair Bahrain amb la finalitat de posar fi a les revoltes populars contra el règim de Manama. A part de la repressió interna a les revoltes populars de la regió petroliera del Qatif, atacs d'unitats armades saudites també s'han reportat al nord del Iemen mirant de reprimir insurreccions regionals locals. La aurèola saudita també sobrevola la resta de revoltes, com la revolta Síria, aquest cop del costat dels sublevats contra el règim, tot i que l'abast de l'impacte militar d'aquest suport és una autèntica incògnita a dia d'avui.
L'estat espanyol també hauria venut municions, dispositius i complements al règim de Bahrain per valor de 6,35 milions en un país que es troba en revolta des del febrer de 2011. També es reporta la venda, a l'Egipte de Mubàrak, d'aeronaus per valor de 78 milions d'euros i cotxes tot terreny per valor d'un milió. Unes xifres que se sumen als 2.910.733 € venuts per Madrid a la dictadura egípcia entre 2005 i 2010. Amnistia Internacional ja va denunciar fa poc més d'un any aquestes vendes juntament amb altres per valor d'1,6 milions d'euros a la Tunísia de Ben Ali o 6,9 milions a la Líbia de Gadafi.
L'informe, però, reconeix com a molts positius “alguns avenços en la política de transferències” relacionades amb la denominada primavera àrab. El febrer de 2011 l'Estat Espanyol va revocar diverses llicències d'exportació d'armaments a Tunísia i Egipte i va sol·licitar la revisió de tots els contractes posteriors a 2006. Madrid també va cancel·lar el febrer de 2011 una venda, per valor de 7,8 milions, de 1000 ulleres de visió nocturna i 300 accessoris a la Trípoli de Gadafi dins el veloç canvi estratègic del posicionament respecte el règim de Trípoli. Espanya passaria de la nit al dia de vendre material a Líbia a enviar-hi els avions de les Forces de l'Aire a la missió bèl·lica de la OTAN per a derrocar el dictador libi. Un dictador propietari, per cert, de la honorífica clau d'or de la ciutat de Madrid.
Altres països aixequen preocupació, segons l'informe. A Mèxic malgrat que l'anomenada “guerra contra la droga” s'ha cobrat la vida de més de 50 mil persones, es van vendre armes per valor de 57 milions d'euros. També preocupa les transaccions (mig milió d'euros) amb Pakistan. L'Informe també apunta vendes poc controlables per valor de 58 milions d'euros als Estats Units, 90 mil euros a Israel o 22 milions d'euros a Colòmbia.
La venda d'armament a països implicats en revoltes populars ha aixecat polèmica a d'altres països. El Congrés dels Estats Units va plantejar mesos enrere la necessitat de replantejar el finançament econòmic i militar al règim egipci. Unes ajudes valorades en 1300 milions de dòlars que van directament i amb total opacitat a l'exèrcit. Era la resposta a l'atac de l'exèrcit egipci a diverses ONG estrangeres treballant a Egipte. Unes Organitzacions que van ser acusades d'intrusisme i espionatge per les autoritats cairotes i entre les que es trobaven la controvertida National Democratic Institute, vinculada a Endowsment for Democracy. El Congrés americà reclamava certificar el camí de la Junta Militar cap a la democràcia i la defensa dels drets civils. Hillary Clinton va haver de justificar raons especials de seguretat nacional per a saltar-se la prohibició congressista i reprendre la ajuda a l'exèrcit egipci després que es generés incomoditat entre les companyies americanes productores d'armament beneficiades per l'acord.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada