divendres, 23 de març del 2012

Amnistia islamista encoberta

Article publicat a El Punt-Avui:

“No hauria estat mai alliberat si no hagués estat per la revolució egípcia.” Així de contundent es mostrava després de sortir de la presó Muhammad al-Zawahiri, activista islamista condemnat des del 1999 a pena de mort i alliberat inesperadament aquesta setmana. Germà del considerat successor de Ben Laden i actual líder d'Al-Qaida, Aiman al-Zawahiri, Muhammad sortia de la presó després que un tribunal militar el considerés dilluns passat no culpable dels càrrecs que se li havien imputat dues dècades enrere. Llavors se'l va acusar de formar part d'un grup d'entrenament militar gihadista a Albània que, entre altres atacs, hauria organitzat l'intent d'assassinat de Hosni Mubàrak a Addis Abeba (Etiòpia) el 1995. Ara el tribunal militar no ha trobat prou proves per mantenir el captiveri.

Junt amb Al-Zawahiri, van ser alliberats quatre presoners més condemnats a pena de mort. Un d'ells és Muhammad Islambuli, germà de l'islamista que el 1981 va matar el llavors president egipci Anuar al-Sadat. La majoria dels alliberats són antics membres del grup gihadista Gamaiya Islamiya, que va ser perseguit durant dècades pel règim de Mubàrak però que avui té tretze seients al Parlament egipci, més dels que han aconseguit algunes coalicions revolucionàries liberals.

Al-Zawahiri es va encarregar de remarcar que encara queden 45 presoners islamistes a les presons egípcies, un nombre insignificant després que més de 2.000 presos islamistes hagin estat alliberats des de la caiguda del dictador. La majoria, per tribunals militars, sense canviar la llei i sense necessitat de cap llei d'amnistia.

Es tracta d'una xifra que contrasta amb els més de 12.000 civils que han estat jutjats per tribunals militars des del febrer del 2011, la majoria per qüestions polítiques com ara denunciar el poder militar.

De fet, milers d'activistes van convocar ahir una manifestació per reclamar l'alliberament dels presoners polítics. Denunciaven, especialment, la persecució dels membres de l'exèrcit que el 8 d'abril i el 27 de maig es van posar al costat dels revolucionaris per demanar la fi del govern militar i que avui estan immersos en processos sumaríssims davant la justícia militar.

Però els alliberaments de presos no són les úniques decisions que marquen un canvi de tendència en la justícia egípcia. Especial impacte va causar la sorprenent sentència de tres mesos de presó i mil lliures de multa a Adel Imam, probablement l'actor còmic més famós del cinema egipci i àrab. L'advocat Asran Mansur l'acusava d'ofendre l'islam en algunes de les seves populars pel·lícules quan, des de la pantalla, hauria atacat l'islamisme polític vinculant-lo al terrorisme.

La caiguda d'Imam, discret però ferm símbol ideològic del règim de Mubàrak, resulta paradigmàtica. “Hi ha un nou equilibri de poders i ara els jutges islamistes se senten més lliures per interpretar la llei a la seva manera”, afirma l'advocat Muhammad Sayed. Però abans remarca: “La llei, però, no ha canviat.”

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada