“El dia de la teva mort, demanem la independència.” Aquesta frase presidia en forma de pancarta la concorreguda marxa fúnebre que va recórrer ahir els carrers de Port Saïd, a Egipte, en memòria de Belal Mamdouh, la darrera víctima mortal de la transició egípcia.
El jove, de només 13 anys, va morir la nit del divendres d'un tret al pit presumptament disparat per forces militars a les portes de l'Autoritat del Canal de Suez, on al llarg de la nit s'havien produït enfrontaments entre manifestants i forces militars que van provocar desenes de ferits. El motiu: la indignació provocada per l'anunci de la Federació Egípcia de Futbol d'allunyar de les competicions durant dos anys l'equip de la ciutat, el Masri, i el tancament de l'estadi local durant tres anys més com a càstig per la massacre del febrer passat, en què almenys 74 aficionats van perdre la vida al final d'un partit de futbol.
Al darrere dels enfrontaments hi hauria greuges entre la ciutat costanera i la capital cairota. Alguns veïns han estat denunciant des de la massacre que se senten marginats i atacats pels mitjans i l'opinió pública de la capital. Els familiars afirmen que s'han detingut persones, algunes d'elles menors d'edat, que ni tan sols van assistir al partit, mentre que les proves gràfiques que apunten a la implicació policial de la matança han estat majoritàriament desestimades.
En un agressiu comunicat titulat La nostra paciència s'ha acabat, en què reclamaven que el judici es traslladés a la ciutat, els aficionats del Masri van denunciar que se sentien agreujats i que el veredicte confirmava la seva sensació de no poder-se sentir egipcis i alertaven que expulsarien de la ciutat tots aquells que no fossin naturals de Port Said. Amb aquesta finalitat van tancar temporalment els accessos a la ciutat durant el matí d'ahir, impedint l'accés a les fàbriques a milers de treballadors i forçant el tancament del port.
Control islamista
D'altra banda, els membres del Parlament egipci es van reunir ahir per escollir, mitjançant una votació, els representants de la comissió que s'encarregarà de la redacció constitucional. La majoria islamista del Parlament va fer valer àmpliament la proposta dels Germans Musulmans de constituir una comissió de 100 membres formada al 50% entre representants de les dues cambres del Parlament i representants de la societat civil.
Amb un control gairebé absolut de les forces islamistes, la proposta va provocar la indignació dels grups seculars que demanen un major marge de representació de la societat civil que reculli la pluralitat del país.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada