dissabte, 6 d’agost del 2011

La policia militar dispersa per la força una celebració de ramadà

La policia militar va tornar a dispersar ahir al vespre uns 300 joves que s'havien concentrat a la plaça Tahrir. En aquest cas per celebrar un iftar conjuntament en el primer divendres de ramadà. L'iftar és el trencament del dejuni en el mes sagrat musulmà i és tot un aconteixement social. Les forces militars, tot i que els concentrats ja havien anunciat que no pendrien la plaça durant la nit, van disparar trets a l'aire i van carregar amb porres sobre els concentrats, que van fugir cap al metro. Alguns activistes ja han anunciat que el proper divendres hi tornaran.




Tot això succeeix poques hores després que un tribunal militar a la ciutat d'Assiut condemnés a 2 anys de presó un activista pro-drets humans de Dakhla per haver incitat a la protesta en aquesta població de Wadi el-gedid. També poques hores després que les forces militars també bloquegesin un funeral simbòlic pel màrtir Mohamed Mohsen, víctima dels atacs d'Abaseya de fa una setmana.

Per tal de confrontar al cop de força que en les darreres setmanes estan duent a terme les faccions salafistes al país, diversos sheikhs sufis agrupats sota el "front reformista sufí" han anunciat la convocatòria d'una marxa massiva el proper divendres sota el lema "per amor a la nació". Tot i que alguns analistes ho veuen com un suicidi polític, la veritat és que les faccions sufís son de les minories religioses que més han patit la sortida pública dels salafistes al país, patint l'atac a alguns dels seus santuaris. El sufisme és una tradició mística islamista de llarg recorregut històric que s'allunya de l'islamise formal en defensar l'accés directe i personal a la "presència de Déu" i no a través dels formalismes i preceptes que defensen la majoria de corrents. Això provoca que siguin catalogats de traïdors pels sectors més retrògrades de l'Islam, que fins i tot asseguren que no son ni tant sols musulmans.
Per cert que els sectors salafistes, en un nou gir polític interessant d'analitzar, estan atacant aquells que demanen l'execució de Mubarak. Un Sheikh salafí, que en el seu moment va emetre una fatwa per tal de vessar la sang de Mohammed elBaradei ara diu que els qui demanen l'execució de Mubarak son hipòcrites...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada