diumenge, 24 de juliol del 2011

Violents enfrontaments entre partidaris i detractors del règim militar causen centenars de ferits al Caire


El barri cairota d'Abaseya va ser l'escenari ahir de violents enfrontaments entre partidaris i detractors del poder militar a Egipte. Les baralles han provocat uns 230 ferits (algunes fonts parles de gairebé 300) i s'han denunciat la desaparició d'almenys dos activistes.
Els enfrontaments es van produir després de l'escalada del conflicte que enfronta el cos revolucionari amb el Consell Superior de les Forces Armades i que ja hem estat explicant en els anteriors posts d'aquest blog. Un nombrós grups de manifestants (uns 50 mil segons alguns testimonis) van decidir marxar cap a la seu del Consell Superior de les Forces Armades en la tarda d'ahir per reclamar la fi del govern militar i l'establiment d'un poder civil. En arribar al lloc previst, al barri d'Abasseya, es van trobar que l'exèrcit havia acordonat la zona, impedint el pas. Al cap d'una estona un grup de persones, suposadament residents del barri però molt probablement també matons contractats per l'exèrcit, va començar a atacar els manifestants mentre la policia militar disparava a l'aire. Segon testimonis presencials, els atacants anaven de civil i alguns duien espases i còctels molotov. Segons denuncien alguns activistes, a part duna ferotge campanya mediàtica acusant els manifestants de ser proocadors i agents estrangers, soldats van recòrrer el barri d'Abasseya mirant de convèncer els veïns de que calia combatre un previst atac d'avalotadors que no era res més que la citada manifestació. Un helicòpter sobrevolava la zona mentre coctels molotov i pedres també eren llançades per zones pocs instants abans controlades per membres de l'exèrcit. (La informació que dono és a través de la recopilació de dades ofertes per diversos blocs d'activistes egipcis així com alguns mitjans)
Els enfrontaments van durar llarga estona, amb llançament de pedres per totes dues bandes que van provocar els esmentats lesionats. L'activista Amr Gharbeya, colaborador de grups de drets humans com Amnistia Internacional i suposadament membre del col·lectiu del 6 d'abril va ser detingut i actualment es troba en un indret desconegut. S'està fent pressió popular per al seu alliberament. Cal recordar que el grup 6 d'abril havia estat assenyalat sorprenentment per les Forces Armades en un recent comunicat.
Molts manifestants han tornat rapidament a Tahrir i s'han intensificat els controls populars d'accés a la plaça per la por a una possible represàlia d'un règim militar que els té l'ull ficat a sobre.
Els grups islamistes, tant els Germans Musulmans com els colectius salafistes, han anunciat que participaran en la convocatòria de Tahrir del proper divendres. Ho fan, segons anuncien, per denunciar alguns punts de la constitució que vol introduir el règim militar, però molts ho veuen com una provocació després que en les darreres setmanes hagin estat acusant d'avalotadors els manifestants del Tahrir....


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada