divendres, 19 d’agost del 2011

Confusió a la frontera egípcia (ACTUALITZAT)

Després del incidents que ja vam comentar ahir a la frontera que separa Egipte i l'estat d'Israel, nous aconteixements han tornat a donar una imatge de confusió i caos al nord de la península del Sinaí. La tensió sembla palpable a la zona. Egipte ha declarat l'estat d'emergència a la zona per investigar els fets mentre el diari Haaretz israelià ha anunciat que els fets dels darrers dies posen en perill la pau amb Egipte. El mateix diari ha publicat que soldats fronterers egipcis haurien estat ferits en una explosió mentre momentàneament d'altres informacions apuntaven a un orígen israelià de l'atac. Altres informacions, han apuntat a un atac suïcida a diversos destacaments a la zona aquest matí de divendres. En un principi s'ha parlat de soldats morts, però després s'ha desmentit extraoficialment aquesta informació i s'ha parlat fins i tot de la possibilitat de que fos un atac israelià. De fet el que sembla confirmat és que almenys 3 soldats egipcis haurien mort en un atac de les tropes sionistes, que tot i no trencar l'escalada de tensió han assegurat que havia estat fruit d'un error. En les darreres hores es parlava d'un quart oficial de policia mort per foc israelià. S'ha parlat també de fins a 7 emboscades provocades per grups armats que, posteriorment han estat reivindicades pel grup Tawheed wa Jihaad, presumpta cèdula d'orientació Al Qaediana.
Estats Units ja ha cridat a l'ordre al mariscal Tantawy per tal de que prengui control de la situació. Hi ha rumors que parlen d'una proposta israeliana que passaria per que l'entitat sionista prengués el control temporal de part del terreny del Sinaí egipci (uns 7 km, fins a la població de Taba). Una proposta que, evidentment, el consell militar egipci no pot acceptar ja que feriria greument la seva reputació interna. De fet ja s'han produit manifestacions enfront la embaixada israeliana al Caire demanant la expulsió dels diplomàtics sionistes del país (al video). La situació és, evidentment, una autèntica prova de foc per al règim militar després de la revolució del 25 de gener.



Cal anunciar també que la pressió popular en els darrers dies sobre el cas d'Esma Mahfouz i Loay Nagaty ha donat els seus fruits. L'exèrcit egipci ha decidit retirar els càrrecs que havia presentat contra els dos activistes per criticar el poder militar. Aquesta notícia no mostra, però, gaire canvi de tendència. No fa ni dos dies que dos joves activistes de 19 i 23 anys eren sentenciats per un tribunal militar a 6 anys de presó sota les mateixes acusacions que els dos activistes ara perdonats. Més de 10 mil activistes han estat jutjats per tribunals militars des de la caiguda de Mubarak, l'11 de febrer passat.

Actualització. 19/08/2011. 19.56 h: Egipte demana oficialment explicacions a Israel per la mort dels seus soldats, que oficialment son 3 però que podrien ser 5 segons algunes informacions. Augment, per tant de la tensió diplomàtica entre els dos països en el que podria ser un nou escenari dibuixat després del procés revolucionari per tombar el règim Mubarak. Veurem que és el que depara.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada