dijous, 18 d’agost del 2011

Egipte, Gaza i Israel

L'atac a un parell d'autobusos militars a la ciutat israeliana d'Eliat ha desenvocat en nous atacs de l'exèrcit sionista, en forma de bombardejos, a la ja de per si castigada Franja de Gaza. Tant en un com en altre atemptat s'han comptat, a hores d'ara, sis morts. 12 en total. S'estan produint nombrosos enfrontaments a la zona fronterera entre l'entitats sionista i Egipte així com amb el pas de Rafah, segons apunten agències d'informació egípcies. La televisió israeliana, mentre assegura que la resposta a Gaza serà brutal, sembla haver anunciat que Egipte ha tancat el pas fronterer de Rafah, que feia uns dies que estaba obert. Israel està acusant de que els atacs als autobusos van sortir del costat egipci i Ehud Barack, ministre de defensa israelià, ha afirmat que són fruit del descontrol que es viu a l'Egipte post-Mubarak. De fet mitjans israelians han afirmat que els seu país ja ha construit un 20% del mur que el separa d'Egipte.
És curiòs que això succeeixi a pocs dies del retorn de les forces militars a les seves posicions al Sinaí. Un moviment històric que no es produïa des de feia dècades precisament per la oposició que els acords de Camp David havien marcat fins ara i que va ser negociada punt per punt entre l'administració egipcia i Tel Aviv. També cal tenir en compte la recent visita d'una comitiva de Hamas al Caire, en la que s'ha negociat sobre la fi dels túnels de contraban al Sinaí i l'augment de pressió a les cèdules palestines de l'"exèrcit islàmic" sobretot a terra egipci. En els darrers dies també han sortit nombroses informacions a mitjans israelians lloant la figura de mediador de l'ex-dictador Mubarak. La darrera ha estat la publicació d'una grabació en la que Hosny Mubarak professa la seva admiració per l'entitat sionista, mostrant el clar doble raser del règim en les darreres dècades.
Emmig daquests moviments relacionats amb la causa palestina, els treballadors egipcis segueixen en protesta continua. Hi ha un gran nombre de vagues i manifestacions laborals tenint lloc en aquests moments, sent la dels ferrocarrils públics la que està tenint més impacte mediàtic i públic, sobretot per la proximitat de la festivitat d'eid el Fitr, que marca la fi del mes sagrat de ramadà.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada