dissabte, 30 de juliol del 2011

El divendres de la desunió

33 formacions polítiques (entre l'esquerra , els seculars i els partits liberals) van denunciar ahir la violació dels pactes assolits per a que la manifestació d'ahir divendres fos d'autèntica unitat nacional. Els grups anunciaven que es desvinculaven del que havia passat a la plaça, on uns milers d'islamistes van cridar a favor de la sharia (llei islàmica) i l'estat islàmic. Un pacte que s'havia gestat dies abans de la protesta i al que s'hi van sumar les formacions esmentades més els islamistes a través dels grups Gamaa Islamiya, el partit salafista Nour , i com no, els Germans Musulmans. Com ja hem repetit en nombroses ocasions aquesta era la primera vegada que els grups islamistes, i sobretot els salafistes, feien acte de presència a una plaça que fins i tot havien demonitzat i atacat mediàticament. Si més no era el primer cop que hi anaven com a col·lectiu. Sols les juventuts dels Germans Musulmans han estat participant activament des del principi de la revolta, colze a colze amb la resta de revolucionaris, sense dur la bandera de cap colectiu per davant i amb l'objectiu de no posar lluites personals per davant.
L'acord assolit entre totes les formacions per al divendres era que els liberals i l'esquerra aparcaven el debat de què va abans (constitució-eleccions) mentre els islamistes es comprometien a no introduir les crides per un estat islàmic. El pacte, com ja se sap, es va trencar i la citada unitat nacional, que irònicament era el lema de la manifestació, se'n va anar a norris. Alguns denuncien que aquest es va trencar sols per crupúscles salafistes mentre d'altres recorden que la força d'aquests col·lectius és real al carrer. Alguns membres de la germandat van mirar de controlar la situació però no van poder. Activistes han denunciat que la majoria dels salafiests van venir de fora El Caire amb autobusos fletats per les seves organitzacions, tradicionalment vinculades al capital saudita.
Al vespre, un cop els grups islamistes van tornar cap a casa després d'haver fet ús de l'instrument del que fins fa res abominaven, els grups seculars, liberals i d'esquerra que han defensat la revolució en tot moment van tornar a prendre Tahrir anunciat que la majoria de grups no pensen marxar . Els protestants van donar voltes a la plaça al crit de "civil, civil" en clares al·lusions a les crides salafistes. La plaça, en definitiva, a tornat a mans d'aquells que la han construit i defensat des del 25 de gener.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada