dilluns, 1 d’agost del 2011

Ramadà revolucionari

Per primer cop després de la caiguda del dictador Mubarak una de les festivitats més importants del calendari islàmic té lloc al país. El ramadà, el mes del dejuni i la concentració espiritual arriba en ple procés revolucionari per defensar els valors que van empényer la població a sortir al carrer el passat 25 de gener. Motivats per la pressió de comerciants i veïns del centre de la ciutat, (alguns dels quals han amenaçat amb trencar la protesta violentament) 23 formacions polítiques han decidit abandonar durant el mes de ramadà la plaça. Asseguren que així demostren que la plaça és un instrument i no una finalitat en si mateixa. Tant sols queda convocat un dejuni col·lectiu per al proper divendres, 5 d'agost, després de la caiguda del sol. Per demostrar que es tracta sols d'un exercici d'espiritualitat i festivitat col·lectiva s'hi han prohibit lemes i reivindicacions polítiques.
Però no tothom ha marxat de la plaça. Una vintena de famílies de màrtirs morts en l'aixecament del passat gener es resisteixen a abandonar el Tahrir fins que no tinguin la certesa de que les seves reclamacions seran escoltades. També han assegurat que tenen por de ser intimidats o atacats si tornen a casa sense que, com demanen, els judicis pels assassinats policials tinguin lloc i l'honor dels màrtirs sigui reparat. El recent anunci de donar diners pels familiars fet pel Consell Superior de les Forces Armades, sembla del tot insuficient per arribar a un acord. Els familiars tenen el recolzament dels comitès populars de defensa de la revolució, col·lectius d'esquerra anticapitalista (els socialistes revolucionaris), el partit democràtic dels treballadors, o el moviment Kefaya entre d'altres.
Pel que fa a la polèmica del passat divendres, els islamistes de Jamaa Islamiya han denegat que hi hagués cap acord per evitar lemes islamistes i acusen a "esquerranosos i secularistes" de voler reprimir la veu del poble. Mentrestant, un cop les flames s'han apaivagat a El Arish després que grups islamistes intentessin prendre la ciutat per la força de les armes, s'ha fet un recompte de 4 morts i 21 ferits enmig de relats d'autèntica película d'acció nordamericana. L'exèrcit, amb tancs, grenades i armes pesades, va controlar la situació després que el grup ataqués algunes comisaries de policia a la població. S'han fet 11 detencions, la majoria de població de diferents nacions àrabs. El pla de la cédula sembla ser que era establir un emirat islàmic a la península del Sinaí.
El judici a Mubarak, previst per al proper 3 d'agost, està encarant els darrers preparatius. Serà televisat mentre se sospita que Mubarak utilitzarà el seu suposat mal estat de salut per evitar intervenir. El trasllat de l'ex-president fins a la cort cairota s'està convertint en un gairebé afer d'estat, implicant un desplegament sense precedents.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada