dimarts, 12 d’abril del 2011

Actualització revolucionària

Després dels fets del cap de setmana, el procés revolucionari a Egipte continua. Miro de llistar alguns fets que considero interessants de considerar...
Primer de tot, els esforços de l'exèrcit per monitoritzar fortmaent un procés de transició suau són cada cop més evidents. Segons denuncien organitzacions de drets humans, els editors dels principals mitjans de comunicació del país haurien rebut comunicacions directament de les Forces Armades comminant-los a no parlar més del paper del govern militar sinò és amb el vist-i-plau del directori d'Afers Morals i la inteligència militar tot, segons afirma la carta, "per a la protecció de la nació". En paral·lel, el blogger de 26 anys Maikel Nabil ha estat condemnat a 3 anys de presó per un post al seu blog en que, segons la sentència, difamava l'exèrcit. En ell Nabil explica que l'exèrcit i el poble no són una sola mà criticant el paper repressiu de les forces armades. En ple debat sobre el paper de les forces armades, el primer ministre Essam Sharaf ha reafirmat que l'exèrcit són els defensors de la revolució.
El nou govern fa esforços per a fer veure que els canvis estan arribant. Sawfat el Sherif, antic president del parlament i una de les cares visibles de l'antic règim corrupte, ha estat empresonat recentment, en una nova maniobra per calmar les ires populars. La lletra petita, però, mostra una altra realitat. El 75% dels oficials de l'antic aparell de seguretat de l'Estat, incloent 23 generals i 40 coronels, han estat reciclats en noves tasques dins el mateix departament d'interior. S'assegura que el 25% festant formaran part de la nova agència de seguretat, la que substituirà l'antiga Amn Dawla, el desmantellament i judici del qual era una reclamació esencial del procés.
El cantó revolucionari sembla no acabar de posar-se d'acord en algunes estratègies pel que fa a les mobilitzacions a la simbòlica plaça Tahrir. Mentre alguns creuen que cal fer un cop de força i ocupar-la de forma permanent fins assolir totes les demandes revolucionàries altres creuen que és millor fer manifestacions massives de forma puntual. Sembla que aquest tema està portant a alguns graus d'enfrontament entre els grups.
En paral·lel estan produint-se, a més de les ja constants protestes del sector obrer, moltes protestes a les universitats, reclamant el canvi dels deganats i rectorats corruptes. També s'han produit algunes eleccions per a representants estudiantils. En el vídeo de a sota es pot veure com un grup d'estudiants a Alexandria increpen la direcció de la universitat, entre altres loi retreuen la persecució política que s'ha produït dins els campus.



2 comentaris:

  1. De fet, aquest blogger Maikel Nabil és un xungo, pro-israelí , pro-occidental….va fer un vídeo per demanar suport a Israel a favor de la “revolució” a més la seva idea de la revolució no se si era la mateixa que la majoria dels egipcis de Tahrir….

    http://www.youtube.com/watch?v=UdZjRHjlsck&feature=player_embedded#at=204

    ResponElimina
  2. oti, ves.....aixo no ho sabia...merci ariadna!

    ResponElimina