divendres, 18 de febrer del 2011

La marxa més multitudinària

Egipte s'ha tornat a superar i ha viscut la mobilització popular més multitudinària de la seva història una setmana després de la marxa del raïs Mubarak. Havia de ser una marxa per a festejar la revolució, amb concerts i celebració inclosa, però també per fer una nova mostra de força a l'exèrcit sobre les peticions revolucionàries que encara no han estat escoltades. Milers de famílies han participat de la marxa, que s'ha reproduit a les principals ciutats del país. És la primera vegada des de l'inici del procés revolucionari en que s'ha fet evident el moviment de personatges polítics per a sortir a la foto o algunes accions de grups polítics per a recaptar partidaris, ja sigui per a nous partits o per a alguns ja existents. Personalment és el primer cop que no he pogut ni tant sols entrar a la plaça per ser físicament imposible. Era justament en el moment en que es produïa l'esperat retorn del sheikh Qardawy, demonitzat per l'antic Règim, i que ha dirigit la pregària d'aquest divendres. A Alexandria Ahmed el Mahalawy, un altre sheikh acallat per Mubarak durant dècades ha tornat a dirigir la oració d'avui a la mesquita del Qaid Ibrahim davant l'alegria popular. La festa ha continuat al llarg del dia amb riuades impressionants de gent fins ben passat el toc de queda, a la mitjanit. Partidaris de Mubarak s'han reunit al barri de Mohandessen per mostrar el seu suport al raïs. Sembla que no han arribat a superar els 3 milers.
Paralelament s'ha anunciat l'alliberament de 239 presos polítics d'un total de 10 mil que poblen les presons egípcies. Interior s'ha encarregat de deixar clar que no s'ha alliberat cap líder dels Germans Musulmans ni l'acusat de matar l'anterior president, Anuar el Sadat, qui es troba encara a presó tot i haver estat condemant a pena de mort dècades enrera. Algú ha posat a internet el moment històric en que la policia militar deté l'anterior ministre d'Interior, Habib el Adly, acusat de la repressió contra els ciutadans egipcis i de l'atemptat de cap d'any a Alexandria contra una esglèsia copta, entre altres brutalitats.


De totes formes les notícies més importants del dia en el món àrab arriben des de Líbia, on s'està lliurant un sagnant combat entre el Règim Gaddafi i la Oposició, especialment a la ciutat de Bengazzi. Mentre Bahrein i el Iemen segueixen els seus combtas, sembla que l'efecte dominó s'esten a llocs tan curiosos com Kuwait, on un miler d'immigrants han reclamat la ciutadania o el Kurdistan.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada