dimecres, 9 de febrer del 2011

Egipte s'omple de mobilitzacions obreres per fer caure el Règim

Les mobilitzacions obreres estan omplint ara per ara el país, a tot arreu i de totes formes... L'arena del Tahrir s'està estenent a les empreses i fàbriques del país. Si la revolta del Tahrir afecta un sector econòmic clau del Règim, el turisme, ara s'estén a la resta de sectors claus de l'economia Mubarak...
Podeu anar seguint les actualitzacions a través del Twitter. Ho podeu mirar de seguir aquí...

Miraré de llistar-les aquí, de mica en mica. A part de les que ja vaig comentar ahir o abans-d'ahir:
Jo he estat testimoni d'una protesta a la seu de les Assegurances de Salut, pretanyent al ministeri, denunciant els baixos sous i l'evasió continuada de fons provinents de la salut. De fet hi ha un escàndol que implica que l'Estat es va jugar a borsa els fons i els va perdre...
També he estat testimoni d'una petita manifestació dels 3 únics sindicats lliures del país reclamant la llibertat sindical.

Testimonis anuncien:
Protesta davant la companyia elèctrica al sud del Caire.
Manifestació dels treballadors de telecomunicacions d'Ataba, al centre del Caire. Això se suma als d'ahir i als Treballadors de la comuncació que també estan en vaga a Banha, al delta.
Contractistes estan en protesta a l'empresa de ciment de Helwan.
Mecànics del sector ferroviari també esan en vaga.
Treballadors a la fàbrica Maspero denuncien la corrupció de la direcció
Treballadors de farmacèutiques a Masheya el Bakra han tallat el pont del canal de Suez
Més de 2000 treballadors contractistes de la companyia de filats i teixits Misr han convocat una vaga a Helwan.
Treballadors temporals de la Universitat del Caire també estan en vaga.
Treballadors del ferro i l'acer també han fet una crida a la vaga.
Empreses subcontractades per l'Estat estan en vaga a Kafr el Dawar, Helwan i Kafr el Diat.
Més de 4000 treballadors en vaga a la fàbrica Coke de Helwan.
Portestes a Gharbeya a l'empresa Sianco.
La sempre activa Ghazl Mahala ha anunciat que demà iniciarà una vaga.
Gran nombre de treballadors del petroli estan en vaga i es reuniran demà a Ciutat Nasr, als afores del Caire, on es troba el ministeri del petroli.
Altres tecnics del sector ferroviari estan en vaga a Beni Suef.
Diverses empreses estan tancades a Suez, on hi ha un important sector petroler i on les lluites al carrer han estat de les més dures que enlloc.
El Servei del Transport Públic ha detectat vagues a tres cotxeres.
Els periodistes dels diaris controlats pel Règim estan revoltant-se contra els seus editors.


ACTUALITZACIÓ!!!
Tot el país sembla haver esclatat en lluita obrera...
Els treballadors del Transport Públic del Caire han cridat a una vaga total per demà. Almenys a les cotxeres de Nasr, Fateh, Ter’a, Amiriya, Mezzalat i Sawwah Station, paralitzant la ciutat. Sembla que es reuniran demà a la seu central Ciutat Nasr per a constituir un sindicat lliure. Han fet un comunicat solicitant la caiguda del Règim (especificant el del Partit Nacional) i l'abolició de la Llei d'emergència.
Els treballadors de Telecomunicacions d'Alexandria també s'han manifestat a la central de Mansheya.
Hi han anuncis de que 4 fabriques militars estan també en vaga a Helwan.
La fàbrica Portland, que produeix ciment, a Alexandria, també ha viscut mobilitzacions. És la fàbrica de ciment més gran del món àrab i una de les primeres del món.
1500 persones s'han declarat en vaga a la fabrica de cotó i lli de Mahala.
2000 han sortit de la fàbrica de medicaments de Sigma.
250 periodistes s'han reunit amb l'objectiu de crear el quòrum necessari per a una assemblea general extraordinària que permeti derogar l'actual president del sindicat, l'oficialista Makram Mohamed, escollit en unes eleccions denunciades com fraudulentes l'any passat.
3000 treballadors del sector ferrioviaria reclamant l'augment de sou, entre altres solicituds.
Vora 6000 treballadors de la autoritat del canal de Suez s'han manifestat a les ciutats de Port Saïd, Suez i Ismailiya reclamant millors salaris i recordant que aquesta és una de les majors fonts d'ingressos del país. Ingressos que es destinen exclusivament a la despesa presidencial
Omar Efendi, una espècie de Corte Inglès local, també ha viscut vagues i mobilitzacions. Hi ha informes de les que s'han produït a Alexandria.
Varis centenars de treballadors de la seda i els filats a Kafr el Dawar han fet parades entre torns per a fer reclamacions de sous endarrerits no pagats i un augment de les dietes.
Treballadors de correus a Sharqeya també han anat a la vaga.
4000 treballadors de la neteja s'han manifestat avui a Alexandria.
Al Caire s'ha viscut una protesta del Sindicat de Músics, que denuncien que els deuen sous endarrerits.
800 treballadors d'empreses petrolieres s'han manifestat a Behera, a la vora d'Alexandria.
Relacionadament, un miler de persones de la zona del Max, a Alexandria, s'han manifestat per reclamar que les empreses petrolieres que allí treballen els tinguin en consideració per a indemnitzacions donades les situacions de risc ecològic i de salut en les que viuen.
500 persones s'han manifestat a un hospital d'Alexandria reclamant augments salarials.
Les treballadores dels centres d¡informació, una espècie de recolectors d'informació per a enquestes i estadístiques, han tornat a sortir a reclamar millores laborals. La seva va ser una de les lluites més importants i llargues de l'any passat.
500 centres d'atenció primària de la Mitja Lluna Roja s'han declarat en vaga contra la direcció corrupta de la mateixa.
Milers de doctors, juntament amb estudiants de medicina, també han anunciat accions per a demà, dia 10.
Segons anuncia Al Jazeera, els treballadors de correus del Cairo se sumen a les mobilitzacions.

Els Socialistes Revolucionaris també han fet un comunicat sota el titol "Els treballadors d'Egipte fan caure el Règim de la corrupció i les privatitzacions".



Com veieu això és imparable i dificil de cuantificar. Crec que n'hi ha molts més, però aquests son els que he pogut trobar a hores d'ara. Aniré actualitzant. Aclarir que Helwan és un dels tres governorats en que es divideix el Caire (o Cairo el Gran, cm ells l'anomenen).
També deixar clar que part d'aquesta revolta és fruit de la insurrecció de Mahala, el 2008. Una insurrecció completament obrera que, juntament amb el moviment antiguerra d'Iraq, va remodelar l'activisme egipci. Avui s'estan recollint aquells fruits.

Afegir, abans de tancar, que Egipte comença a veure clar que la marxa del raïs és inevitable. Almenys així ho palpa el carrer. Un exemple seria l'intent de l'estrella del pop Tamer Hosny (una especie de Bisbal local) d'entrar a la plaça Tahrir. A l'inici de la insurrecció va manifestar el seu suport al Règim. Com que ara veu que això trontolla ha intentat apropar-se als revoltats en un acte d'absurd oportunisme. La gent, evidentment, l'ha xiulat i ha hagut de marxar plorant, segons hem pogut veure a la televisió.

Ultima hora: Al jazeera anuncia que hi ha 5 morts i centenars de ferits en enfrontaments entre policia i manifestants a Wadi el Gedid, un dels oasis del desert egipci. Una autèntica massacre en un lloc sempre tranquil...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada