divendres, 31 de desembre del 2010

Tunisia no es calma


La calma no sembla arribar a Tunisia, on ja porten més de 12 dies en ebullició constant....amb un president que mira cap a un altre costat i una premsa completament venuda, a Tunisia i a tot arreu, on encara es guarda silenci a la cruenta revolta social que està passant a l'altra riba del Mediterrani. Us deixa una traducció, rapida de part d'aquest article de Yasmine Riyan publicat avui per Al-Jazeera sobre la revolta tunesina, Mireu de llegir-vos-el sencer, que no té desperdici:

"Un manifestant de Tunísia ha mort de les ferides ocasidonades per la policia quan aquesta li va disparar a la ciutat de Menzel Bouzaiene, segons la Federació Internacional per als Drets Humans (FIDH).

Chawki Belhoussine El Hadri, un home de 44 anys d'edat, va rebre un tret durant una protesta el 24 de desembre. Va morir el dijous, segons anuncia la FIDH en un comunicat.

Mohammad Ammari, un adolescent de Tunísia, havia estat assassinats per bales de la policia el mateix dia que El Hadri va resultar ferit. Un altre jove, Houcine Falhi, es va suïcidar per electrocució enmig d'una altra manifestació el 22 de desembre, després de cridar que estava cansat d'estar aturat.

Les protestes van començar a la ciutat de Sidi Bouzid quan un jove graduat universitari, Mohammad Bouazizi, va intentar acabar amb la seva vida cremant-se viu. Bouazizi està rebent tractament per les seves cremades greus en un hospital de Tunísia.

Les forces de seguretat van dissoldre una manifestació a Monastir pacíficament el dijous, però utilitzá la violència en Sbikha dijous, va dir la FIDH. El mateix va passar a Chebba, on un dels manifestants va haver de ser hospitalitzats.

Les protestes van arribar al seu dotzè dia aquest divendres.

(...)

Mokhtar Trifi, president de la Lliga Tunisiana de Drets Humans (LTDH), li va dir a Al-Jazira que els advocats a Tunísia han estat "salvatgement colpejats" en el matí de divendres.

Els advocats es van reunir al centre de Tunísia, mentre que altres es van reunir en els suburbis de la capital, la ciutat de Monastir i la resta del país, després de l'ordre dels advocats nacionals a convidar a parlar en contra de la repressió del govern.

"Va ser per exigir l'alliberament dels advocats detinguts en els últims dos dies, i per expressar solidaritat amb les protestes més àmplia en Sidi Bouzid,"
va dir Trifi, que ha participat en la trobada davant el tribunal a Tunis.

"Hi va haver un atac salvatge contra els advocats, que protestaven molt pacíficament", va assegurar

Va dir que moltes persones han estat ferides, algunes greument, quan la policia va colpejar als advocats amb pals i cops de puny i puntades de peu, a arrestar a alguns i dissolent la reunió. La repressió va ser la més violenta vista a Tunísia, va afirmar.

La policia també va confiscar els telèfons mòbils per evitar que la gent filmés l'incident a la capital.

Molts advocats han estat arrestats per donar suport als manifestants. Abderrahman Ayedi, la foto de dalt, diu que va ser torturat per la policia el 28 de desembre, després que el van arrestar.

El governador, acomiadat

EL President Zine El Abidine Ben Ali va acomiadar al governador de la regió de Sidi Bouzid, on les protestes havien començat.

Mourad Ben Jalloul va ser acomiadat el dijous, com el govern de Ben Ali s'esforça per respondre a la crisi política de les protestes han provocat.

Tres ministres i dos governadors han estat expulsats per raons relacionades amb l'aixecament popular, incloent Oussama Romdhani, el ministre de Comunicacions.

Però Khadija Cherif, el secretari general de la FIDH, li va dir a Al-Jazira que la resposta de Ben Ali a la crisi no ha tingut en compte les importants reformes que els manifestants estan demanant. Tampoc se li va permetre obrir el debat, va dir, assenyalant el fracàs dels mitjans de Tunísia per a informar amb precisió sobre els fets.
"Indiferència" Internacional

La majoria dels governs occidentals s'han mantingut en silenci sobre la repressió violenta de les protestes, en un marcat contrast amb la protesta internacional per les protestes populars a l'Iran el 2009.

En guardar silenci sobre el que està passant a Tunísia, Cherif va dir que el món és "la indiferència que mostra a una població que està augmentant a la cara de la repressió massiva".

"Podem veure clarament que és l'interès propi que compta, no els valors com la democràcia o la llibertat", va dir. "Això desacredita als països europeus i occidentals."

Es va condemnar la tendència a descriure a Tunis com un miracle econòmic.

"Només cal mirar el que aquest" miracle "ha donat lloc a", va dir, referint-se als marginats pel camí de la liberalització econòmica del govern ha pres.

Partit Socialista de França, la principal oposició, va condemnar la "brutal repressió" dels manifestants dijous, trucant als detinguts per ser alliberats.

"No és, per desgràcia, la primera vegada que les forces de seguretat tunisianes es distingeixen per les mesures repressives de vegades mortals", va dir Pouria Amirshahi, secretari nacional del partit, en un comunicat de França.

Amirshahi va demanar a les autoritats de Tunísia "garantir la seguretat dels activistes, periodistes i advocats, i porotegir el dret a la informació i el dret a la protesta pacífica."

Per cert, a Algèria també s'han donat manifestacions per les males condicions de vida en els darrers dies. 53 persones ferides i 23 detingudes ahir a la capital, Alger. És evident que la zona bull, però com algun manifestant comentava irònicament a Tunisia, mentre no ho facin al crit de yihad isamica sembla que a occident li importen 3 rabes....

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada