dissabte, 27 de febrer del 2010

El sud del Iemen reclama el retorn de la seva independència


Viatjant una mica lluny d'Egipte, però encara mantenint-se al Pròxim Orient i al món árab, avui trobavem la notícia de les manifestacions al sud del Iemen reclamant la independència d'aquesta zona respecte el seu veí del nord. El darrer president del país, Ali Salem el-Baid, va cridar a "dies de ràbia al sud" per reclamar la independència del país respecte el nord. Tot conicideix amb la Cimera de donants pel Iemen que s'està produint a Riyadh, que pretén posar fi a la darrera crisi del país àrab. Als carrers del sud van sortir milers denunciant l'inclompiment dels acords de reunificació i l'explotació dels recursos per part del nord i reclamant el retorn de la república del sud.
I és que el Sud del Iemen ja va ser independent des de 1967 fins 1990 sota el nom de República Popular Democràtica del Iemen. Interessant i curiosa la història del Iemen. I especialment curiosa la història d'aquesta lluita independentista en que es mescla guerra freda i, també l'Egipte de Nasser.
Segons informa la wikipedia, la República Popular Democràtica del Iemen va ser un país d'orientació marxista, aliat soviètic durant la guerra de blocs i amb forts vincles amb països com Cuba, la República Popular de la Xina, Alemanya de l'Est o algunes branques radicals de la Resistència Palestina.
Al nord, per la seva banda, s'hi trobava la República Árab del Iemen d'inspiració nasserista i adherida a la breu República Árab Unida d'Egipte i Síria. La RAI, però, s'havia instaurat després que un cop d'estat deposés el govern de la monarquia Mutawakkilita apoyada per Arabia Saudí i Jordania, que veien amb pànic l'aliança nasserista amb els republicans, el que va provocar 8 anys de guerra civil al nord. Tot i que els republicans acabèssin guanyant el conflicte, la participació egípcia en aquest és un dels episodis negres de la seva història militar i es considerada per molts analistes com el "Vietnam egipci" i un dels principals motius del fracàs de Nasser en la guerra dels 6 dies amb Israel. Per això no és estrany que Israel també entrès en el conflicte, segons els mitjans de comunicació egipcis de la època, a través de la provisió d'armes i mercenaris europeus per a la causa realista iemenita.

Amb la caiguda del bloc soviètic, i aprofitant que les relacions nord-sud no eren com les d'altres països partits per la guerra freda, el 1990 els dos Iemens van signar uns acords de unió que avui semblen tornar a perillar. Un nou Estat pot aparèixer al mapamundi global. No sense l'atenta mirada del món àrab i, en especial, Arabia Saudí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada