diumenge, 21 de febrer del 2010

Egipte posa a examen el seu compromís amb els Drets Humans

El passat 17 de febrer Egipte va comparèixer davant del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides La visita, apunten alguns analistes, representa una prova per veure la voluntat del Règim de discutir obertament sobre la situació dels Drets Humans al país. La revisió Periòdica Universal (UPR), a la qual Egipte es va sotmetre durant 3 llargues hores,és el mecanisme pel qual els Estats membres de del Consell controlen Egipte i tots els altres casos reportats referents als drets humans. Human Rights Watch, en una presentació davant el Consell com a part del procés d'examen, va presentar un plec de solicituds a Egipte, entre elles aixecar l'Estat d'Emergència recentment renovat; mantenir investigacions sobre les forces de seguretat responsables de greus violacions de drets humans com pot ser la detenció arbitrària i en règim d'incomunicació, i per posar fi la tortura o judicis injustos davant tribunals de seguretat de l'Estat.

Egipte s'ha compromès a complir 119 de les 165 recomenacions que se li han fet. Entre aquestes ha assegurat que redefinirá legalment el conceptre de tortura al Codi Penal i, curiosament, ha promés també que aixecarà l'Estat d'Emergència que acaba de prorrogar. També s'ha compromès a treballar per la llibertat de culte i d'informació. Però , més enllà de les bones paraules, és en allò que no ha volgut acceptar on es troben algunes de les claus del futur dels Drets Humans al país. El Règim ha refusat 21 recomenacions, 7 de les quals en creure que es basen en "informació no correcta" o que es troben "en contra dels valors i la moral de la societat egípcia", i ha ajornat pronunciar-se sobre 25 casos més fins la propera sessió del Consell, el mes de juny que ve.

Entre les recomenacions que ha rebutjat es troba la de derogar la llei que castiga amb presó la difusió d'informació fraudulenta o insultar el President de la República així com s'ha negat a cancel·lar la pena de mort o treball. El govern sembla haver rebutjat, també, la visita d'observadors internacionals per a les properes eleccions, eliminar les referències religioses dels documents oficials i la fi els processos per qüestions d'orientació sexual.

Entre les recomenacions ajornades es troben algunes referents a la llibertat de pràctica religiosa dels no musulmans, l'abolició de penes de presó per a bloggers i usuaris d'internet i sobre la invitació del relator de Drets Humans de les NU a visitar Egipte per al seguiment de les polítiques. En aquests casos el Govern emetrà una resposta en la propera reunió del Consell de Drets Humans de les Nacions Unides, el proper mes de juny.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada