dilluns, 28 de gener del 2013

Mursi crida al diàleg en el tercer dia de xocs a Egipte

Article publicat a El Punt-Avui:
El que havia de ser un funeral per les víctimes de dissabte a Port Saïd es va convertir ahir en un altre bany de sang. Set persones van perdre la vida i més de 400 van resultar ferides en nous enfrontaments en l'assalt a l'enterrament de les trenta víctimes mortals de dissabte. Almenys tres dels morts ho són per ferida de bala, segons van informar els serveis mèdics. Diversos testimonis van acusar les forces de seguretat de disparar foc real i gas lacrimogen contra la marxa que traslladava els cossos dels difunts. L'assalt va provocar un renovat esclat de ràbia als carrers de la ciutat i les masses van intentar assaltar tres comissaries de policia i clubs pertanyents a l'exèrcit.
Al vespre, el president egipci, Muhammad Mursi, va decretar 30 dies d'estat d'emergència, amb toc de queda a Suez, Ismailiya i Port Saïd, i va convocar, novament, les forces polítiques a participar en un diàleg nacional.
Dissabte, centenars de veïns van esclatar en ira després que els tribunals condemnessin a pena de mort 21 joves acusats de perpetrar la matança de l'estadi de futbol de Port Saïd, el febrer passat. Els incidents van provocar la mort de 31 persones i diversos centenars de ferits. Els forenses van afirmar ahir que, almenys en 28 casos, la mort havia estat provocada per una arma del mateix calibre.
Els manifestants de Port Saïd denuncien una sentència que consideren política i destaquen la marginació i l'aïllament que pateix la ciutat respecte al govern central. “Utilitzen els nostres fills com a boc expiatori”, afirmava desesperada la mare d'un dels condemnats. La tensió es palpava també entre les files policials. Al crit de “fora, fora”, oficials de policia van forçar el ministre d'Interior, Mohammed Ibrahim, a abandonar la mesquita on s'estaven oficiant els funerals pel capità Ahmed al-Belki, mort en els fets de Port Saïd. Els policies l'acusaven de fracassar en la protecció dels seus companys i exigien una ràpida retribució per als familiars dels màrtirs. El nomenament d'Ibrahim a principi d'any ja va provocar malestar entre les files policials, que van acusar-lo de ser un infiltrat dels Germans Musulmans al ministeri.
Abdel Menem Abu al- Fotuh, excandidat a les presidencials i antic membre de la germandat, va proposar la creació d'un comitè a cinc bandes per resoldre la crisi. La iniciativa va ser qualificada de “morta” i “desproveïda de credibilitat” per part de membres del Front de Salvació Nacional, mentre que les forces islamistes no vinculades als Germans Musulmans van reclamar al president reaccions davant la crisi i el que qualifiquen de “caos polític i social”.
Alts responsables de la germandat reclamaven públicament al president que decretés l'estat d'emergència per controlar la situació. Mentrestant, membres del consell de la Xura, la cambra alta del Parlament egipci, van reclamar ahir la creació d'una llei contra els avalots.
El Ministeri de Salut va informar ahir que, des de divendres passat, quaranta persones han perdut la vida i més d'un miler han resultat ferides en els enfrontaments iniciats durant la commemoració del segon aniversari de la revolució. Unes xifres a les quals cal afegir les cinc víctimes d'ahir. Les protestes podrien continuar avui després que diverses formacions hagin fet crides en les xarxes socials per la mobilització.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada