dimecres, 30 de gener del 2013

Arrticle: L'exèrcit egipci alerta del risc que l'estat es col·lapsi

Article publicat a El Punt-Avui:
“La continuació del conflicte entre les forces polítiques pot conduir al col·lapse de l'estat i amenaça el futur de les pròximes generacions.” Així de contundent es va expressar ahir Abd al-Fattah al-Sisi, ministre de Defensa i cap de l'exèrcit egipci, en una trobada amb estudiants de l'acadèmia militar.
L'exèrcit, la institució més poderosa d'Egipte des del cop d'estat del 1952, va fer ahir un toc d'alerta. En el primer gest polític des de la crisi, que ja ha provocat mig centenar de morts des de divendres passat, Al-Sisi va exigir reaccions a la classe política i va ressaltar la importància que les manifestacions discorrin de manera pacífica.
Tot i que es dóna per fet l'existència d'un pacte de transició entre els Germans Musulmans i les forces armades, la fermesa d'aquest pacte resulta una incògnita i les esporàdiques tensions entre els fronts no fan res més que afegir dubtes al futur polític.
El ministre de Defensa també va reconèixer ahir que el desplegament de l'exèrcit a les ciutats de Suez, Port Saïd i Ismailiya respon a la defensa estratègica del canal. En aquestes ciutats, on diumenge el president Muhammad Mursi va imposar l'estat d'emergència, els ciutadans van trencar el toc de queda i van organitzar manifestacions i fins i tot campionats de futbol nocturn amb la sorprenent participació d'equips de soldats. L'Alt Comissariat per als Drets Humans de les Nacions Unides va mostrar ahir la seva alarma per la situació de violència als carrers d'Egipte. Les protestes van continuar arreu del país per cinquè dia consecutiu i es van repetir esporàdicament alguns enfrontaments al centre de la capital i en altres ciutats.
Moviments
Amb el carrer que sembla fora del control tant del govern com de l'oposició, els Germans Musulmans van fer moviments per intentar superar la crisi. El primer ministre, Hixam Qandil, va encarregar ahir al ministre d'Afers Parlamentaris, Amr Salem, la preparació d'un informe sobre els articles conflictius de la Constitució. Ho feia seguint les recomanacions de la reunió de forces polítiques de dilluns i boicotejada per la principal força de l'oposició, el Front de Salvació Nacional. Segons els acords d'aquesta, una comissió mixta de deu membres discutirà els articles conflictius de la carta magna i farà una proposta de reforma per mirar de fer sortir el país de la crisi. El text constitucional va ser aprovat amb una baixa participació en el referèndum del desembre passat després d'una forta confrontació política entre les forces islamistes i l'oposició.
Qui ahir es va afegir a les crides a la formació d'un govern d'unitat va ser la segona força política del dissolt Parlament egipci, el partit salafista d'El-Nour. En roda de premsa, els islamistes van rebutjar que “una sola facció monopolitzi la revolució i miri de controlar el país per si sola” i van demanar també la fi de l'estat d'emergència imposat a les ciutats del canal de Suez. La proposta dels salafistes recull en termes molts similars les demandes presentades anteriorment pel Front de Salvació Nacional, principal grup de l'oposició format per una coalició de formacions polítiques encapçalades pel premi Nobel de la Pau Mohammed El-Baradei i l'exsecretari general de la Lliga Àrab Amr Moussa. Però la presidència va excloure ahir considerar aquesta possibilitat argumentant que “el clima general no és propici per la proximitat de les eleccions”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada