dimecres, 5 de desembre del 2012

Xocs violents a Egipte entre islamistes i opositors

Article publicat a El Punt-Avui:
Partidaris del president egipci, Mohammed Mursi, van atacar ahir els manifestants opositors que des de dimarts a la tarda acampaven als afores del palau presidencial. Els manifestants reclamaven la derogació del polèmic decret que concentra nous poders en la figura del president, així com l'ajornament del referèndum constitucional previst pel pròxim 15 de desembre.
Els partidaris del líder islamista van arribar a mitja tarda per desfer l'acampada i van provocar l'esclat dels enfrontaments. Els voltants del palau presidencial es van convertir en un escenari de guerra de carrer, amb pluja de pedres i còctels molotov que va deixar vora un centenar de ferits. Tot i que en les primeres informacions es va parlar de tres morts, el ministeri de Sanitat va negar aquestes informacions. Alguns testimonis van denunciar que partidaris dels Germans Musulmans utilitzaven armes de caça i espases. L'espiral de confrontació es va estendre a altres ciutats del país i diverses seus de la germandat van ser assaltades de nou pels manifestants.
Els fronts polítics van llançar ahir crides a obrir el diàleg però imposant condicions que consideraven innegociables, de manera que els ponts semblen trencats. En roda de premsa, el Front de Rescat Nacional, encapçalat pel diplomàtic Mohammed el Baradei, va condicionar el diàleg a la cancel·lació dels decrets i l'ajornament del referèndum constitucional. Per la seva banda, el vicepresident del país, Mahmud Mekki, es va negar a modificar el calendari i va instar a discutir les diferències en sessió parlamentària un cop s'hagi efectuat el referèndum constitucional. Totes dues bandes es van acusar d'haver incitat a la violència i d'haver perdut la legitimitat. Ahmed al-Tayeb, gran imam d'Al-Azahar, la principal institució religiosa del país, va fer una crida a la contenció de tots els egipcis. Però lluny de calmar els ànims, Essam al-Erian, vicepresident del partit dels Germans Musulmans, es va negar a definir d'opositors els manifestants i va fer crides als seus partidaris a sortir al carrer a “assetjar els bergants que acampen davant el palau presidencial”. L'espiral de violència va fer que ahir almenys tres assessors del president Mursi presentessin la seva dimissió.

Les claus

L'amenaça de la fractura civil plana sobre els egipcis

El decret constitucional aprovat pel president Mursi el 22 de novembre passat ha submergit Egipte en la pitjor crisi política des de l'inici de la revolució. Un decret presentat sense negociació prèvia que blinda judicialment les seves decisions i impossibilita la dissolució del senat i la polèmica comissió constitucional.
Una comissió fraccionada que dijous passat va aprovar un esborrany de carta magna amb el boicot de les forces seculars. A Mursi, que té el suport dels moviments islamistes i defensa el caràcter revolucionari de les decisions, se l'ha acusat de voler-se proclamar com al nou faraó d'Egipte. Però els Germans Musulmans conviden a discutir la legitimitat del president a les urnes del pròxim referèndum constitucional. Els ponts del diàleg, amb totes dues bandes negant-se a cedir, estan trencats i la fractura social és una realitat creixent dia a dia.A hores d'ara les forces armades, l'altra gran força d'aquesta transició, resten en silenci. Però la seva participació en l'aprovació d'un esborrany constitucional que manté tots els seus privilegis fa creure, una vegada més, en un gran acord sota la taula amb els Germans Musulmans.

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada