dilluns, 17 de desembre del 2012

Els Germans Musulmans anuncien una victòria estreta del sí a la primera volta

Article publicat a El Punt-Avui:
Els primers resultats del referèndum constitucional egipci tornen a mostrar la divisió política del país. Les forces islamistes van proclamar la victòria del sí, però per un marge de diferència més estret del que pressuposaven. Segons dades proporcionades pels Germans Musulmans, un 56,5% dels ciutadans van votar a favor de l'esborrany constitucional versus un 43,5% que hi van votar en contra. Segons les mateixes dades, el no només va guanyar en dues de les deu províncies on se celebrava la primera fase de la votació, entre les quals el Caire.
La gran vencedora va ser l'abstenció. Només un 33% dels ciutadans amb dret a vot en les deu províncies on es va celebrar la primera fase de la consulta el van exercir. Les dades oficials es faran públiques un cop hagi acabat la segona volta, dissabte vinent.
“El poble s'ha expressat en un procés genuïnament democràtic”, afirmaven exultants els Germans Musulmans. Tenint en compte que les províncies més poblades ja han votat i que la setmana que ve votaran alguns feus islamistes, hi ha qui parlava fins i tot d'acabar assolint una majoria qualificada. L'oposició al president, Muhammad Mursi, per la seva banda, no va voler fer valoracions sobre els resultats en espera que se celebri la segona volta.
Irregularitats
El Front de Salvació Nacional, la principal coalició de forces opositores al text, va denunciar irregularitats i manipulació electoral. Va reclamar la investigació immediata de 4.000 denúncies presentades contra les autoritats, 1.400 de les quals van ser qualificades de greus. En alguns col·legis es va denunciar la absència de jutges o fins i tot la irregular substitució d'aquests per simples funcionaris o professors de primària. Entre les queixes també hi ha l'anunci d'alguns resultats hores abans que es tanquessin els col·legis, la intimidació de votants i la compra de vots.
Irregularitats que també van ser denunciades per més d'un centenar d'ONG, que van arribar a comparar la votació amb les dels temps de Mubàrak. Però l'oficialista Consell Nacional de Drets Humans, encapçalat pel mateix president de la comissió redactora de la Constitució, Hossam al-Gheriani, només reconeixia haver rebut 437 denúncies.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada