dissabte, 15 de desembre del 2012

Egipte vota la futura constitució en un ambient tens i fracturat

 
Gairebé 26 milions d'egipcis estan convocats avui novament a les urnes per a decidir la futura constitució del país en un clima de forta tensió. Un referèndum que se celebrarà finalment en dues rondes després que el boicot dels jutges hagi deixat la supervisió de les votacions en quadre. Tant sols 7 mil jutges havien acceptat a dia d'ahir monitoritzar jurídicament el referèndum en els més de sis mil col·legis electorals disposats per a la votació d'aquesta primera jornada. La resta havien rebutjat reconèixer el procés com a mostra de rebuig a les darreres accions polítiques del president Mohammed Mursi contra la judicatura egípcia.
Partidaris i detractors del text van organitzar ahir les darreres mobilitzacions per a mostrar les virtuts i misèries de la controvertida proposta. Noves manifestacions van recórrer els carrers d'Egipte posant de relleu la tensió política d'un plebiscit que sembla anar molt més enllà del propi redactat constitucional i exposa una fractura política del país entre els models islamista i secular.
La oposició va reclamar ahir als seus partidaris rebutjar el text a les urnes. “Estem convençuts que, si no hi ha frau, la gent tombarà la constitució de la germandat” va afirmar ahir Amr Hamzawi, diputat del parlament dissolt i membre del Front de Salvació Nacional. Hamdin Sabahi, antic candidat a les presidencials i també membre del Front va afirmar que el rebuig al text “serà una oportunitat per formar un nou comitè redactor que representi tots els colors”. Els partidaris, per la seva banda, van seguir lloant les virtuts de la proposta i van emplaçar a fer parlar les urnes, convençuts del suport popular al text. Abu Elela Elmadi, un dels redactors del text, va afirmar que aquesta “és la millor constitució que ha conegut el país i qui digui el contrari és un mentider”.
La tensió de la jornada es va fer evident a la ciutat d'Alexandria. El sermó del xeic Ahmed Hamalawy a una de les principals mesquites de la ciutat va provocar la indignació d'un grup de joves que van retreure al predicador demanar el vot favorable al text i acusar d'heretges els qui s'hi oposaven. La disputa va provocar una batalla campal en que 3 cotxes van ser cremats i vora una vintena de persones van resultar ferides al centre de la ciutat. Els defensors del xeic van segrestar dins la mesquita a almenys 5 joves que van denunciar haver patit tortures durant el segrest en un ambient de forta tensió.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada