dijous, 22 de novembre del 2012

Mursi incendia de nou la transició

El president egipci Mohamed Mursi ha tornat a posar benzina a la transició egípcia. Yasser Ali, portaveu de la presidència, feia públiques fa uns minuts les decisions del líder islamista. Anunciava l'aplicació d'una nova declaració constitucional, la destitució del fiscal general, Abd el Moged Mahmoud, i reclama la repetició dels judicis contra les figures corruptes de l'Antic Règim i els judicis contra els responsables de la mort de manifestants durant l'alçament revolucionari de 2011.
La nova declaració constitucional preveu el retorn del parlament dissolt per decisió del tribunal constitucional el passat estiu i el blindatge judicial de la cambra de la Shura (el senat egipci) i de la polèmica comissió constitucional que està redactant la futura carta magna del país. Aquesta decisió és especialment controvertida després de les continuades denuncies dels grups seculars de segrest islamista de la comissió i la dimissió de diversos membres de la mateixa.
El  nou fiscal general Talat Ibrahim Abd Allah ja ha jurat el càrrec en un temps rècord mentre s'espera la reacció de l'anterior fiscal, qui dificilment s'estarà de braços creuats. Mursi ja va intentar destituir Abd el Moged Mahmoud fa unes setmanes, però la pressió de la judicatura el va obligar a fer un pas enrere en la decissió. Però ara Mursi se sent fort i recolzat internacionalment després de les lloances que ha rebut pel seu paper com a mediador en la treva de Gaza. Segurament aquest recolzament ha estat clau per donar al president la valentia necessaria per a prendre aquestes polèmiques decisions que poden abocar el país a un nou període d'incertesa. D'altra banda el president ha mirat d'incloure algunes demandes de les forces revolucionàries, com la repetició dels judicis, segurament per a mirar de calmar la ira popular i convèncer-la de la bondat de les decisions.
Però les reaccions no s'han fet esperar. Si bé el president afirmava que les decisions eren "l'inici de la vertadera compensació als màrtirs de la revolució" altres ho veien amb ulls diferents i cualificaven les decisions de dictatorials. L'opositor i antic cap de l'Agència Nuclear, Mohamed el Baradei, afirmava que les decisions erigien Mursi com "el nou faraó", que "la revolució ha estat abortada fins a nou avís" i que "Mursi s'erigeix governador per la gràcia de Déu (Allah)".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada