dissabte, 24 de novembre del 2012

Els jutges egipcis planten cara a Mursi

Article publicat a El Punt-Avui:
“És un atac sense precedents a la independència judicial.” Així s'expressaven els centenars de jutges que ahir es reunien d'urgència per plantar cara al decret emès dijous pel president d'Egipte, Muhammad Mursi. Un controvertit decret que ha obert una altra onada de protestes al país i que, entre altres coses, blinda les decisions del president de qualsevol monitoratge judicial i impossibilita la dissolució de la controvertida comissió encarregada de redactar la Constitució. Els jutges reclamaven la derogació immediata d'un decret que “sobrepassa la seva competència jurídica”, declaraven la vaga a tribunals i fiscalies i convocaven una acampada oberta al club de jutges fins a la derogació del decret.
Els jutges reunits ahir mostraven enèrgicament el suport a Abd al-Moged Mahmoud, el fiscal general destituït pel president dijous passat. Mahmoud assumia el paper de víctima afirmant que es veu “a la presó” i responsabilitzava Mursi de qualsevol possible atac a la seva persona.
El sistema judicial es troba al caire del col·lapse després que diversos jutjats d'arreu del país, entre els quals hi ha els d'Alexandria, la segona ciutat egípcia, tanquessin ahir les portes i anunciessin una vaga indefinida fins que Mursi no faci marxa enrere en la seva decisió. A més, diversos fiscals presentaven la dimissió i alguns informes alertaven que un nombre important d'assessors del president podrien seguir el mateix camí.
Les forces polítiques liberals s'unien ahir en un front d'unitat nacional per reclamar la derogació de l'anunci constitucional. El front està encapçalat per l'excap de l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica Mohamed el-Baradei, l'antic secretari general de la Lliga Àrab Amr Mussa i els excandidats presidencials Hamdin Sabahi i Abd al-Meneim Abu al-Fotuh, que també és antic membre de la formació islamista.
Els Germans Musulmans, per la seva banda, convocaven noves marxes de suport al president per dimarts i utilitzaven el partit Llibertat i Justícia per convidar totes les forces polítiques a un diàleg sobre l'anunci constitucional de Mursi, afirmant que aquest respon a diverses reclamacions de la revolució del 25 de gener.
El nou fiscal general nomenat per Mursi, Talaat Abd Allah, anunciava ahir la formació imminent d'una fiscalia revolucionària i la recerca d'indicis que portin a repetir els judicis a les figures de l'antic règim de Hosni Mubàrak.
Però el país sembla força lluny de l'estabilitat i la unitat que el president Mursi prometia durant la campanya electoral. El Ministeri de Sanitat xifrava en 227 les persones que van quedar ferides arreu del país en els incidents de divendres passat arran del polèmic anunci presidencial. A les portes del Palau de Justícia, ahir es reproduïen els enfrontaments, que eren dispersats per les forces policials amb gasos lacrimògens, mentre que la plaça Tahrir continuava reclamant la caiguda del president.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada