dilluns, 13 d’agost del 2012

El president Mursi reestructura la cúpula militar



La transició egípcia ha tornat a fer un nou viratge imprevist.
Ahir a la tarda, en un comunicat oficial emès per televisió, s'anunciaven les sorprenents darreres decisions del president Mohamed Mursi.
El president jubilava de cop els dos homes forts de la Junta Militar, el mariscal Tantawy i el general Sami Anan, i redibuixava el mapa per a altres figures de la junta a qui apartava políticament de l'escena. A més, i potser el moviment més rellevant, el president anulava la declaració constitucional feta pels militars i es restituia tots els poders presidencials de l'antiga constitució, que encara és vigent. D'aquesta manera el president Mursi assoleix tots els poders.
Tantawy i Anan han estat jubilats però se'ls hi dona càrrec de consultors presidencials. Tots dos han estat recentment distingits amb la ordre del Nil, la màxima distinció al país i pel que sembla gaudiran també d'immunitat judicial pels seus excessos al capdavant del país. Els caps dels principals serveis militars (marina, forces aèrees i terrestres) han estat retirats, però se'ls ha donat paraigües polítics com a ministres, president de l'autoritat del canal de Sues, etc.
Mursi, a més, nomenava Mahmoud el Mekki com a vicepresident del país. Era un gest per als grups revolucionaris ja que Mekki va liderar junt amb el socialdemòcrata Bastawisy el moviment d'insurrecció dels jutges egipcis contra Mubárak de l'any 2006.
El lloc de Tantawy dins la junta militar i la cúpula de l'exèrcit és per a Abd el Fattah el-Sisi, fins fa poc cap de la intel·ligència militar i també membre de la Junta. El-Sisi guanya així la cursa de la successió de Tantawy (qui per edat ja no podia mantenir-se al càrrec molt de temps). En alguns cercles s'havia parlat de noms com Mourad Mowafy, fins fa poc cap dels serveis secrets i segon home de Suleiman, o el propi Sami Anan ahir jubilat per Mursi. El-Sisi també estava a les travesses pero li donaven pocs números. Partidaris de l'antic règim apunten a que és un home proper a la germandat i altres analistes el catalogaven d'un home religiós. Sigui com sigui El-Sisi va polemitzar l'any passat quan, en entreivsta a la BBC, va legitimar els abusos sexuals de l'exèrcit a les noies manifestants i qualificats amb l'eufemisme dels "testos de virginitat".



A hores d'ara tot son analisis i estudis sobre quina és la interpretació d'aquest decisiu moviment polític. Alguns apunten a que es tracta d'un cop d'estat civil en previsió del cop d'estat militar que alguns militars podrien haver estat preparant. Altres parlen d'un cop de Mursi a l'exèrcit, aprofitant el caos dels incidents del Sinaí. Altres parlen d'un acord de sotamà per fer una retirada honrosa a l'impopular Tantawi.
La clau serà saber si hi ha un acord o no i veure quines reaccions fan uns i altres. El coronel El-Assar, ara nou viceministre de defensa, afirmava als mitjans que l'anunci era fruit de la negociació i l'acord entre les dues parts. Algunes fonts militars, però, apuntaven a que Tantawy i Anan s'haurien sorprès de l'anunci. La reestructuració generacional de la junta era un dels punts clau a tractar i Mursi no ha dubtat en abordar-la. Ho ha fet adoptant el segon punt clau: la amnistia a la cúpula militar, el que pot aixecar ampolles.
Milers de partidaris del president van sortir a celebrar la històrica decisió, que va ser recolzada per figures polítiques revolucionàries com el nasserista Sabahi, l'islamista Abd el Fottouh o el diplomàtic Mohamed el Baradei. Alguns, com Sabahi, alerten però que no volen que això sigui una oportunitat dels islamistes per a controlar el país. Els partidaris de l'antic règim, per la seva banda, denunciaven el perill d'aquestes passes.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada