dijous, 14 de juny del 2012

El Constitucional certifica un nou cop d'estat legal a la revolució


Article publicat al web del Setmanari La Directa:
Farouk Sultan, l'home que Mubàrak va posar l'any 2009 al capdavant del Tribunal Constitucional per a aplanar el camí de la successió del poder al seu fill Gamaal certificava aquesta tarda, al capdavant de la mateixa institució, la via lliure per a que el continuisme del règim estigui a les urnes. A poc menys de 48 hores que les votacions de la segona ronda de les presidencials comencin la Alta instància judicial declarava la inconstitucionalitat de la llei d'aïllament polític a les figures de l'Antic Règim. La mateixa institució, certificant el que alguns han qualificat com a cop d'estat judicial, reclamava la dissolució del parlament per la inconstitucionalitat dels 161 seients aconseguits per l'irregular sistema de llistes individuals. El poder legislatiu recau ara de nou en el Consell Superior de les Forces Armades presidit pel mariscal Tantawi qui ha tornat a certificar que no ansia el poder. “Aquest ha tornat a nosaltres per la força de la llei” afirmaven els militars a la agència MENA fonts militars. Els militars podrien convocar ara la formació d'una Assemblea Constituent fins que es convoquin noves eleccions.

Sigui com sigui les decisions del Tribunal Constitucional son una nova bomba a les portes de la segona ronda de les eleccions presidencials. Per un costat deixa els Germans Musulmans sense l'únic bastió de poder que tenien, el parlament, i de l'altre obre les portes a la controvertida participació electoral d'Ahmed Shafiq, clar representant del continuisme. Antic responsable de la cartera d'aviació, en la que té diversos casos pendents de corrupció relacionats amb la família del rais, Shafiq va ser el darrer primer ministre de Mubàrak, precisament designat per a posar fi al procés revolucionari. Sota la seva responsabilitat política es va produir la famosa batalla dels camells en que matons pagats pel règim van atacar els manifestants de Tahrir. El darrer dia del seu mandat es va caracteritzar per la massiva eliminació, per part de les forces de seguretat, de milers d'arxius dels serveis secrets sols interrompuda per la invasió popular dels centres policials.

La llei d'aïllament polític va ser proposada per l'ara dissolt parlament dos mesos enrere i aprovada per la Junta Militar. Segons aquesta es pretenia aillar de les institucions durant 10 anys a tots aquells que haguessin tingut carrecs de responsabilitat en els darrers 10 anys del règim. La Comissió Electoral va reclamar revisar constitucionalment, excedint les seves competències merament administratives i fent ús d'un benefici del dubte no aplicat en altres casos. Curiosament tant la Comissió Electoral com el Tribunal Constitucional estan presidits pel jutge mubarakista d'origen militar Farouk Sultan. La decisió ha estat fortament rebatuda per diversos analistes i fins i tot es plantejava la remota opció que Mohamed Mursi, el candidat dels Germans Musulmans, es plantegés retirar-se de les eleccions.

La decisió, a més, arriba 24 hores després que una altra polèmica decisió judicial torni a permetre l'irregular arrest de civils a mans de la policia militar i els serveis secrets. Una decisió que ha aixecat suspicàcies en restaurar alguns dels poders de la discutida llei d'emergència, derogada a primers de mes i que va governar el país des de l'arribada de Mubàrak l'any 1981. 17 organitzacions de drets humans denunciaven que era la prova que Egipte seguia vivint sota un estat militar i denunciaven que la llei permetia la persecució dels delictes d'opinió, manifestació o vaga no reconeguda.



Actualització: La Germandat ha decidit, malgrat les pressions, no retirar el seu candidat de la cursa presidencial. Ho fan, assegura el guia suprem Mohamed Badie, per "protegir la revolució". Malgrat les protestes de joves a les portes dela seu afirmen que la decisió s'ha pres per una pràctica unanimitat dels membres. La retirada de Mursi hagués forçat un referendum d'aprovació a Ahmed Shafiq en que l'ex-primer ministre es veuria obligat a treure un 50%+1 dels vots, una situació que molts veuen impossible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada