dissabte, 16 de juny del 2012

El boicot electoral....Unes eleccions que no sedueixen


Article publicat a El Punt-Avui:

Un grup de joves, armats amb adhesius i cartells, es col·loquen en fila al voltant de la cornisa d'Alexandria. Mentrestant, un company va repartint pamflets entre els cotxes que se'ls acosten. N'hi ha que els donen suport, d'altres els ignoren. Uns quants els incriminen. Formen part de la campanya popular de cadenes humanes que en les últimes setmanes reclamen el boicot a les eleccions presidencials que se celebren avui i demà a Egipte. “Les eleccions són un pur teatre”, afirma la jove estudiant de medicina Asmaa, i el seu company Khaled assegura que “cap elecció sota control militar tindrà cap mena de legitimitat”.

Aquestes accions es troben entre les nombroses crides a deslegitimar les eleccions que han proliferat en les últimes setmanes. La campanya Moqataun recopila la indignació en un procés que està aixecant més suspicàcies que il·lusió. Denuncien un procés tutelat i dirigit militarment que no els dóna garanties, afirmen, de transparència i netedat política. Creuen que tot està arreglat, que no és comprensible que les eleccions arribin sense saber quines competències tindrà el president i assenyalen els dos candidats que representen, segons afirmen, “totes les coses contra les quals” van lluitar. “No ens resignarem a escollir entre dos dimonis, com ens volen fer veure”, afirma Khaled. “No volem entrar en el joc del vot de l'odi i la por”, subratlla Asmaa.

Les campanyes semblen preocupar les institucions després d'una pobra participació que no va superar el 43% en la històrica primera volta. En aquest sentit, la comissió electoral alertava de multes de 100 lliures per als que no participessin en les eleccions. En un moviment denunciat com a polític, també oferia condonacions de les multes a aquells que no haguessin votat en la primera volta però sí que ho fessin en la segona.

Una altra campanya, Mobatalun, es presenta amb el lema No al feixisme militar, no al feixisme religiós, amb referència als candidats de la segona volta. Afirmen que tenen més de 200.000 membres treballant en la campanya amb l'objectiu d'assolir deu milions de vots nuls o blancs. “Volem donar el missatge clar que el pròxim president no serà el president de la majoria”, afirma el responsable, Mohamed Ghoneim, i subratlla que el seu objectiu “no és que la gent no voti, sinó recopilar la indignació de la gent que no veu una alternativa en els dos candidats”. Però als carrers molts creuen que la participació electoral pot beneficiar el frau, cosa que ha aixecat recel envers la campanya.

Les campanyes han obtingut el suport de diverses formacions polítiques. El parlamentari Amr Hamzaui i el diplomàtic Mohamed el-Baradei són algunes de les figures públiques que han expressat suport al boicot. També ho ha fet el nasserista Hamdin Sabahi, tercer candidat més votat en la primera volta, el qual va afirmar que en aquestes eleccions “la majoria dels egipcis van escollir candidats de la revolució i no es volen veure forçats ara a escollir entre els dos dolents”.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada