dimecres, 14 de març del 2012

Una revolta de noies estudiants sacseja la opinió pública saudita


Article publicat al setmanari La Directa num 265:
Una protesta per la retallada dels serveis universitaris està sacsejant amb força el sud d'Aràbia Saudita. La revolta de les joves estudiants de la Universitat del Rei Khaled, a Abha, ha sobrepassat els murs del campus universitari i ha provocat reaccions dels responsables monàrquics de la regió d'Asir. El que va començar com una petita protesta s'ha convertit en una autèntica insurrecció estudiantil amb un horitzó encara per definir. El component femení de les protestes en un dels països amb major desigualtat de gènere ha sorprès la opinió pública de l'hermètica monarquia saudita.
L'origen es troba en les protestes d'un grup d'estudiants de les facultats d'Arts i Educació al campus femení de la universitat, el passat dimecres 7 de març. La protesta venia provocada per les retallades en el serveis bàsics de la entitat educativa. La direcció de la universitat va cancel·lar fa dues setmanes el servei de neteja afirmant que les estudiants havien de tenir més cura del campus. Les noies, que denunciaven la pudor de les escombraries acumulades, van considerar la acció “un insult contra els nostres drets”. Les estudiants també es queixaven per la manca de cadires, que obligava a moltes d'elles a atendre les lectures assegudes a terra, i al mal tracte generalitzat de la direcció universitària.
El rector va ordenar la intervenció dels membres de seguretat en considerar que les noies estaven “provocant el caos” amb la seva protesta. Els guardes, tots homes, van colpejar amb pals i empentes les noies i van acabar ruixant-les amb extintors davant la sorpresa generalitzada de les estudiants. Una cinquantena de noies van resultar ferides, havent de ser hospitalitzades algunes desenes. Es va rumorejar sobre la mort d'una d'elles per atac nerviós, però la informació no ha estat confirmada posteriorment. La direcció universitària es va defensar afirmant que algunes estudiants haurien atacat membres de la seguretat.
La repressió dels guardes va provocar un ràpid efecte en cadena. L'endemà a l'agressió unes vuit mil estudiants es concentraven a les portes d'accés al campus. El que va començar com una protesta contra les retallades dels serveis es va convertir ràpidament en una manifestació reclamant la dimissió del rector Rashed, al càrrec des de fa més de 13 anys, i la fi de la corrupció al campus. Les protestes es van estendre solidàriament als campus masculins i milers d'estudiants van paralitzar la vida universitària amb una vaga massiva el passat diumenge. Els estudiants, que encara mantenen el seu pols amb la direcció universitària, treballen ara en la formació per primer cop de sindicats estudiantils independents.
Malgrat l'hermetisme informatiu el tema ha colpejat la opinió pública. El governador de la província, Faisal Ben Khaled Ben Abd el Aziz, va mirar de calmar la situació reunint-se amb diversos centenars d'estudiants. Va garantir el dret de les noies a manifestar-se, però que “el primer és la seguretat”. La direcció nega responsabilitat en el cas de les escombraries delegant-ho en una vaga de treballadors que ningú ha anunciat mentre sorprenentment afirma no saber quines son les demandes de les estudiants perquè, diu, ningú les hi ha comunicat formalment.
La condició femenina de les revoltades ha impactat una societat que se situava, segons informes publicats recentment, com la cinquena amb més desigualtat de gènere el 2011. Sols era superada, seguint aquest ordre, per Mali, Pakistan, Txad i Iemen. De fet era l'únic país en assolir un zero en empoderament polític de les dones. Les pressions forçaven el rei Abd el Aziz a anunciar l'any passat que les dones tindrien dret a participar i votar en les properes eleccions municipals, el 2015. També rebia ressò internacional la campanya d'un grup de dones saudites reclamant el dret a conduir, negat per la paternalista i patriarcal legislació local. Human Rights Watch també es feia ressò recentment del vet saudita a la participació femenina en competicions esportives. Utilitzaba com a títol de l'informe la descripció que d'esport femení va donar un xeic saudita: “Les passes del diable”.
Les protestes universitàries coincideixen amb el primer aniversari de la convocatòria cibernètica, intentant seguir la estela revolucionària de Tunísia i Egipte, d'un dia de ràbia al regne saudita. Amnistia Internacional denunciava que si fins ara es considerava un únic detingut per la manifestació de l'11 de març de 2011, Khaled Al Johani, s'han descobert almenys 4 detencions més practicades aquell mateix dia i una sisena detenció realitzada els dies previs a la convocatòria. Mentre es creu que hi podria haver més detinguts i que alguns d'ells han estat sotmesos a tortura sols un d'ells ha comparegut davant un tribunal especial per terrorisme en tot un any. Un centenar més de persones van ser detingudes al llarg de tot l'any relacionades amb protestes de la oposició. La insurrecció política està instal·lada a la regió petroliera del Qatif, propera a Bahrein, on des de fa mesos es produeixen forts enfrontaments que les autoritats locals atribueixen a causa de la majoria xiïta a un complot iranià. Els locals denuncien, però, marginació política tot i ser la principal font econòmica de tot el regne. Riad també observa amb preocupació que la inestabilitat política al Iemen provoqui un ascens de la influència de la minoria Huthi al nord del país, oposada als interessos saudites. En aquesta zona s'ha denunciat la presència de milícies ortodoxes sunites presumptament finançades per Riad.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada