diumenge, 12 de febrer del 2012

Egipte no es para

Article publicat a El Punt-Avui:

Egipte no es va aturar tot i les crides a la vaga general per celebrar el primer aniversari de la marxa de Mubàrak. La convocatòria només va ser massivament secundada en el sector estudiantil. Més d'una trentena d'universitats van donar suport a la crida a la desobediència civil organitzant marxes arreu del país. Amb una participació poc significativa entre el petit propietari, la manca d'estructures organitzatives fa difícil parlar de l'impacte real de la vaga en el sector industrial. Malgrat tot, les informacions indiquen una participació molt menor de l'esperada. Algunes fàbriques del delta que en un principi havien mostrat el seu suport a la vaga ahir encetaven noves assemblees per replantejar les accions a dur a terme. Era el cas dels 5.000 treballadors de filats de Mahala, un dels cors del moviment obrer. Els sectors professionals ja havien anunciat que no secundarien la proposta.

Algunes fàbriques i oficines anunciaven que s'afegirien a la vaga a partir de demà ja que ahir era festa institucional. Això feia que alguns activistes demanessin esperar uns dies a valorar l'efecte real de la vaga. El dret de vaga segueix prohibit un any després de la marxa de Mubàrak. “En les condicions en les quals treballem, sense una organització amb prou força per convocar a la vaga, no podem esperar una parada total el primer dia”, afirmava l'activista Hossam el Hamalawy.

Però pels Germans Musulmans això era “una resposta contundent” de la societat en contra de la convocatòria. Els islamistes, junt amb les principals entitats religioses del país, han estat els millors aliats contra la vaga d'un poder militar que va decidir tornar a treure part dels seus tancs al carrer. A l'agressiva campanya mediàtica contra la desobediència civil i la vaga, amenaçant de les conseqüències en una afectada economia, s'hi van sumar altres campanyes de contraatac. La “Coalició 19 de març de la majoria silenciosa”, una plataforma cibernètica propera també als moviments islamistes, posava en marxa una campanya on oferia als empresaris contractar treballadors que suplissin els vaguistes. “La direcció ens ha amenaçat amb sancionar-nos durament i expulsar-nos si no veníem avui a treballar”, afirmava ahir un treballador alexandrí d'una xarxa de supermercats vinculats als Germans Musulmans.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada