El diari local Shorouk titulava amb un significatiu “la revolució, a les urnes” la seva edició d'ahir. Malgrat que encara falten xifres oficials que certifiquin l'alta participació aquesta era la notícia del dia al país. Agreujat per un sistema de votació molt lent i feixuc, alguns asseguraven haver fet cua durant dos o tres hores. Degut a la participació, la Junta Electoral va anunciar que allargava el tancament dels col·legis fins les 9 del vespre i feia pública la compra ahir de 3000 noves urnes. De fet el ministeri de salut anunciava que 25 persones havien resultat ferides a causa de l'aglomeració als col·legis, la majoria gent d'edat. Les crides al boicot fetes per algunes persones i formacions vinculades a la revolució semblarien haver fracassat tot i que algunes persones ho van fer practicant el vot nul en record dels màrtirs de la revolució.
A diferència d'anteriors cites electorals marcades per la violència i la obstrucció del dret a vot, la jornada va transcórrer amb relativa tranquil·litat, tant sols pertorbada per la constant distribució de propaganda electoral islamista a les portes mateixes dels col·legis. Especialment presents van ser els membres de Justícia i Llibertat, la formació política dels Germans Musulmans, que van plantar carpes propagandístiques a les portes de gairebé tots els col·legis en una imponent demostració de força, i també d'irregularitat. A part d'això es van registrar, segons denunciava la Organització Egípcia de Drets Humans, alguns incidents aïllats de coacció, compra de vots i frau. La majoria d'aquestes vinculades també a formacions islamistes o a antics membres del PDN de Mubarak. D'altra banda, alguns votants irats van retenir jutges supervisors com a ostatges enfadats amb la tardança de la votació.
Malgrat l'alta participació d'aquesta primera jornada, molts es mostraven encara escèptics en plantejar quin futur tindria el procés electoral. L'analista polític Issand el Armani es plantejava que, donada la manca de preparació i el clima convuls dels darrers dies “hi ha un munt de motius i dubtes que plantegen fins i tot la possibilitat de declarar totalment o parcialment invàlides les eleccions”.
Actualització: Una persona ha mort, segons explica el Ministeri de Salut, d'una crísi cardíaca a les portes del Col·legi electoral al barri de Shubra de Caire provocada, segons asseguren, per l'aglomeració de gent.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada