dijous, 10 de novembre del 2011

L'Egipte pre-electoral

Què ha cambiat de l'Egipte que vas deixar, 8 mesos enrera, em pregunten. Es fa difícil de dir. Vaig deixar un país en plema ressaca per la marxa de Mubarak. Una llarga ressaca. I avui estem en un país que maleeix la transferència militar del poder i que no sembla voler embriagar-se de la voràgine d'un circ electoral que ha fet aparició enmig de la festa del sacrifici. Els carrers son plens de cartells amb les cares dels candidats, que es confonen i es barregen amb els que feliciten la festivitat. El complexe sistema electoral egipci (que combina infinitat de petites demarcacions amb múltiples sistemes i formats de vot que un dia d'aquests miraré d'explicar) fa que el mosaic sigui de tot, excepte facilment digerible. Ni tant sols el sistema per combatre l'elevat analfabetisme, el d'associar cada candidat amb un símbol, sembla facilitar les coses. El sistema, que sembla ser que és dels darrers llocs on s'aplica, porta a la còmica escena de veure com un candidat és associat a una cafetera elèctrica, a un tractor o a un cocodril de Lacoste. Escena que es troba hilarant quan un es topa amb la llista dels salafistes del partit Nour. Legals, compleixen en la paritat de posar dones a la llista; retrògrads, les habituals fotografies son reemplaçades per eufemístiques roses. No són les úniques dones que amaguen el seu rostre ja que Bahia Mohamed Ahmed concorre com independent a les eleccions parlamentaries rera un niqab.
Curiositats a part el gran debat es troba en els anomenats folol, els remanents o restes de l'antic règim que s'estan reciclant rera noves sigles o amagant-se en velles. Antics candidats del partit de Mubarak, l'NDP, que estan mirant de colar-se en el nou model democràtic tot i que una de les demandes revolucionaries era precisament apartar-los de la vida política. Una llei suposadament defensaria aquesta demanda, però a la pràctica no s'està acomplint. Mobilitzacions populars, com l'electrònica emsekflol.com o el Front Popular per afrontar els remanents, així com les campanyes iniciades per col·lectius com els joves del 6 d'abril entre altres estan mirant de combatre aquesta infiltració. Cada dia surten a la llum nous casos i la pressió està forçant que nombrosos candidats abandonin llistes on es troben remanents de l'antic règim. Infiltracions que darrerament estan afectant les llistes del partit dels Germans Musulmans, Justícia i Llibertat.
Veurem com es desenvolupa aquest escenari, però la elevada complexitat del sistema, les traves generades per als petits colectius i la omnipresència del Consell Militar fan que no es pugui preveure un joc obert i disputat en el gran circ electoral egipci. El primer des de la caiguda del dictador Mubarak.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada