dilluns, 21 de novembre del 2011

La revolució força la dimissió del govern


Article publicat a El Punt-Avui:
"El govern d'Essam Sharaf va presentar al Consell Superior de les Forces Armades la seva dimissió en ple per mirar de sortir de la crisi dels darrers dies. Primer va presentar la renúncia el ministre d'Interior Mansour Essawy i posteriorment ho va fer el total del gabinet. L'anunci va ser rebut amb indiferència a la plaça Tahrir, on els manifestants, que asseguren que el govern era “un titella en mans dels militars”, mantenen per avui la convocatòria de noves marxes milionàries contra els militars. Els enfrontaments van continuar per tercer dia consecutiu a la plaça, tot i que aquests cada vegada semblaven més residuals i localitzats. Manifestacions cada cop més nombroses es van reproduir a les principals ciutats del país, com Suez o Alexandria, on va morir un manifestant en els enfrontaments amb la policia.

A peu de carrer les informacions sobre la mort de manifestants, que extraoficialment rondarien la cinquantena arreu del país, semblava atiar el foc entre els joves. “Si cal, morirem per recuperar els seus drets” assegura la jove alexandrina Nahla Mansour, de 24 anys. Les paraules dels militars, que ahir acusaven els manifestants de ser agents a sou, tampoc semblen calmar les masses. “Els militars porten la màscara de Mubarak” afegia l'activista Mahmud Sabri.

Les formacions polítiques començaven les reunions per a fer un govern de salvació nacional. Entre aquestes, la Coalició Democràtica (que agrupa els Germans Musulmans amb liberals i nasseristes), grups d'esquerra o el liberal grup de suport a l'excap de l'Agència Internacional de l'Energia Nuclear i futur presidenciable, Mohammed El Baradei. Els Germans Musulmans acusaven el Consell Militar de ser el principal responsable dels incidents. La formació, però, ha estat llargament criticada pels joves revolucionaris pel seu paper ambigu. Grups de manifestants impedien ahir a la tarda que Mohamed Beltagy, líder del partit “Justícia i llibertat” (la formació política dels Germans) accedís a la plaça Tahrir.

S'anuncia el vet als pro-Mubarak

El poder militar mirava de calmar la tensió anunciant la llargament esperada llei d'aïllament polític. La televisió pública egípcia anunciava ahir que el Consell Superior de les Forces Armades aprovava una llei que permet embargar la participació política a tots aquells antics membres del Partit Democràtic Nacional de Hosni Mubarak. La llei, una de les principals reclamacions del moviment popular del 25 de gener, surt després del fort debat generat sobre la participació de membres de l'antic règim en el nou cicle polític. Es calcula que 1500 antics membres del partit havien estat acceptats per participar en les eleccions del proper dia 28, el que representava un 12,5 % del total de candidatures.

La setmana passada, en una polèmica decisió, el Tribunal Suprem Administratiu fallava a favor de la participació d'aquests membres, contradient una resolució prèvia a Mansoura i la recentment modificada Llei de Traïció. Aquesta llei, vigent des de 1952, es va modificar per pressió popular per tal d'aplicar un veto electoral de 5 anys als antics membres del partit de Mubarak. Els moviments revolucionaris s'han mostrat cauts i fins i tot escèptics per la nova llei davant la falta d'informació sobre el contingut real d'aquesta.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada