diumenge, 20 de novembre del 2011

Els joves egipcis mantenen el pols amb la policia



Article publicat a El Punt-Avui:
"Els crits contra el Govern Militar ressonen per les parets del Tahrir mentre la tensió es palpa a peu de carrer. El desordre de les pedres al terra de l'emblemàtica plaça mostra els signe de la batalla campal de la que ha estat escenari. Els joves egipcis van mantenir-la ocupada tot i els renovats intents policials per desallotjar brutalment la concentració a mitja tarda, el que va provocar noves morts i ferits. 45 persones haurien estat detingudes des de dissabte, segons informava el ministeri d'Interior. El nombre de ferits ja està per sobre del miler, una dotzena d'ells amb risc de perdre un ull a causa de les bales de goma policials. Almenys 10 persones haurien mort en l'atac policial d'ahir, el que se suma a les 4 morts anteriors arreu del país per la repressió policial. Una d'elles a Suez i dues a Alexandria on els manifestants irats van intentar accedir a la direcció general de la seguretat. La indignació popular creix, com ja va passar el passat gener, al mateix ritme que les xifres de morts i ferits es fan públiques. Marxes d'arreu de la ciutat i el país afluïen a la plaça en mostra de solidaritat. Joves coptes, estudiants o aficionats radicals dels principals clubs de futbol, entre d'altres, van confluir a la plaça per defensar-la, segons asseguren, “del segrest militar de la revolució”.
Tot i que els militars encara no han fet cap comunicat oficial, el general Mohsen Fengary declarava a la premsa que les eleccions seguirien el seu calendari. El militar denunciava interessos estrangers tot sostenint que “els milers que pot haver a la plaça no representen els 80 milions d'egipcis”. Alertava, això si, que si la situació no millorava en els propers mesos el Consell Superior de les Forces Armades es mantindria al poder. El ministre de cultura, Imad Abughaza, indignat pels aconteixements, ha presentat la seva dimissió mentre el Govern es reunia amb els militars d'urgència per abordar la situació.
Tot i que els grups islamistes es desmarcaven clarament dels incidents, els Germans Musulmans reclamaven una urgent investigació dels fets. Diverses formacions polítiques seculars i candidats individuals van anunciar la fi de les seves campanyes en mostra de rebuig a la repressió als manifestants. Cada cop son més els partits i coalicions que reclamen la formació d'un govern de salvació nacional. El grup de joves del 6 d'abril assegura que el crèdit dels militars s'ha acabat mentre organitzacions egípcies de Drets Humans van reclamar la dimissió del ministre d'interior, Mansour Essawy, i del primer ministre, Essam Sharaf, qui ha instat els joves a abandonar la plaça.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada