dimarts, 2 d’agost del 2011

Butlletí de notícies (actualitzat)

El primer Ramadà sense Mubarak va començar amb un brutal atac de l'exèrcit sobre els acampats de Tahrir. Contràriament al que alguns mitjans han dit (i tal i com ja vam recollir en aquest blog), malgrat que algunes formacions polítiques havien cedit a la pressió dels comerciants i veïns de la zona i havien decidit abandonar la plaça durant el mes de Ramadà, encara hi quedaven una vintena de familiars de màrtirs amb el recolzament de les formacions basicament de l'esquerra egipcia. L'exèrcit, en el primer dia de ramadà, va atacar doncs la plaça, començant pels venedors ambulants i provocant el caos i el pànic entre els presents. El resultat van ser desenes de ferits, 66 detinguts i 3 desapareguts mentre desenes decidien amagar-se a la mesquita de Mohamed Makram. Per la nit, i desafiant les ordres militars, unes dos mil persones es van tornar a concentrar a la plaça per protestar contra la decisió de les Forces Armades i realitzar les oracions pròpies del mes de ramadà, amenaçant de tornar a ocupar la plaça. Advertència que no sembla que hagi prosperat a hores d'ara.Ramadan ha començat, a més, amb nombroses protestes laborals arreu del país que posen de manifest el desig de canvi complet de bona part de la societat. Mentre els metges reclamen drets sindicals, treballadors de la televisió pública a Minya i Caire, professors a Alexandria i Comerciants a la capital egipcia han engegat protestes. Com sol ser habitual els treballadors del petroli a Suez també han declarat la vaga.
Pel que fa als atacs salafistes del nord del Sinaí, s'han produit nous atacs de baixa intensitat a la vora del Arish, mentre que l'embaixador saudí al Caire nega tota responsabilitat en el finançament d'aquestes cèdules. En una entrevista a la televisió saudita Al Arabiya l'embaixador Ahmed Abd el Aziz ha negat l'acusació d'haver donat 4 mil milions de dòlars a grups salafistes egipcis.
En un altre aspecte, el cas de la expansió enorme de venedors ambulants sembla que s'està convertint en un problema d'ordre públic al páis des que la policia abandonés els carrers. S'han produit força enfrontaments entre propietaris de locals i venedors ambulants. Aquesta setmana mateixa es van produir forts enfrontaments al barri cairota de Sayeda Zeinab, provocant almenys 44 ferits.
Mentrestant asseguren que els preparatius per al judici mediàtic a Hosni Mubarak, que tindrà lloc demà al Caire i serà retransmés en directe per televisió, estan llestos.
Es recomana, per cert, la lectura del darrer article de Robert Fisk sobre Egipte. Analisi acurat, com sol ser habitual.

Darrera Hora:
El Centre Egipci de Drets Humans reclama l'alliberament de 120 ciutadans detinguts durant l'evacuació militar de la plaça Tahrir d'ahir. Aquestes dades duplicarien les presentades ahir pel diari el Shorouq. A Alexandria s'ha ajornat fins al proper dia 8 la primera vista dels casos 272 i 273 dels Jutjats Militars en que es jutgen 13 ciutadans per haver realitzat una manifestació fa dues setmanes contra les Forces Armades. Per denunciar els judicis militars s'ha fet el següent video.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada