dijous, 11 d’agost del 2011

Butlletí

Continuen els moviments polítics i, sobretot, obrers a Egipte en la primera setmana de Ramadà. Després que la històrica notícia de la dissolució de la cúpula de la estatal Federació de Sindicats marqués un punt culminant de les lluites dels treballadors, el ritme pel que fa a la formació de nous sindicats obrers no para. Des de la formació, en plena revolta contra Mubarak, del sindicat de conductors d'autobus avui en dia ja es compten per desenes els sindicats lliures del control estatal . Aquest moviment s'ha mostrat, a hores d'ara, allunyat de la influència dels moviments islamics i completament en l'òrbita d'una esquerra que està centrant els seus esforços en la retòrica laboral i no pas en la de la política institucional i partidista, on a hores d'ara encara no ha sabut fer el salt a la palestra. Les protestes obreres no han parat arreu del país. Avui desenes de protestes han rebut al president del govern, Essam Sharaf, en la seva visita a la ciutat obrera de X de ramadà.
Les protestes també s'han estés arreu del país pel nomenament dels nous governadors. S'acusa a la majoria de nous governadors de ser encara membres de l'antic règim Mubarak. Entre d'altres casos, a Alexandria es van fer protestes per la vinculació del nou governador amb el NDP, mentre a Qena va provocar la indignació l'anomenament de l'antic governador d'Alexandria, Adel Labeeb, qui va liderar la repressió contra els manifestants entre altres acusacions populars.
També s'estan fent marxes en contra dels judicis militars i per l'alliberament d'activistes empresonats. És el cas del jove estudiant Hassan Mahmoud, detingut recentment durant una manifestació reclamant un govern civil pel país.
Mentrestant, el judici a Mubarak sembla seguir portant cua. Una enquesta cibernètica indica que el 67% dels egipcis volen l'execució de l'ex dictador. Un percentatge que puja fins al 77% entre els més joves. Una opinió que de fet és força visible a la xarxa en diverses campanyes a les xarxes socials. Per la seva banda l'oficialista Ahram ha fet publiques unes converses telefòniques que, presumptament, alliberarien de responsabilitats el mariscal Tantawy, cap del Consell Superior de les Forces Armades que governen el país des de la marxa de Mubarak. La defensa de Mubarak va insinuar que l'apagada de telèfons i internet feta el mes de gener per paliar la revolta contra el règim havia estat una ordre del mariscal, llavors ministre de defensa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada