dijous, 10 de febrer del 2011

Ultima hora

10/02/2011
17.31 hora del caire:
L'Alta cúpula de l'exèrcit es troba reunida d'urgència per estudiar la situació. Al Tahrir un general comunica als manifestants que en breu les seves demandes seran respostes. Rumors de que el secretari general del governamental Partit Democràtic Nacional ha instat Mubarak a "respondre al poble" abans de demà divendres.
Podriem estar apropant-nos a un moment històric.

17.36 hora del Caire:
El primer comunicat de la cúpula de l'exèrcit no resol massa dubtes. Assegura que seguiran estan a sobre de la situació, que és delicada, i admeten que les aspiracions del poble son legitimes. S'enten, però no és explícit, de que la reunió segueix endavant...
Les primeres interpretacions parlen de que és simbolic que aquesta reunió sigui presidida pel Ministre de Defensa i no pel president Mubarak, com correpondria. És el primer cop que això succeeix. Tampoc hi era Suleiman.
Hi ha rumors de que Hosni Mubarak també es podria adreçar a la nació per 3a vegada en dues setmanes. Hi ha rumors, concretament de la televisió saudí Al Arabiya, de que podria passar el seu poder a l'exèrcit.
Alguns parlen de que hi ha moviments de soldats al voltant del palau presidencial, la televisió i al servei d'inteligèntsia...
Podrien haver més comunicats al llarg de la nit.
Comencen a còrrer els rumors. Segons Al Rassd, Mubarak està marxant del país.

18:57 hora del Caire:
La cúpula de l'exèrcit segueix reunida.
En el país dels rumors, s'ha obert la veda. Farem una mica de resum de tot...
Mubarak ha anunciat un comunicat en poques hores. La CIA assegura que aquesta nit deixarà el poder, segons les seves informacions. Els rumors de que ha marxat creixen per minuts. Ayman Nour, president del Ghad, diu que està a Dubai, altres diuen que ha anat a Alemania. Alguns diuen que està detingut a l'aeroport militar, altres parlen de que l'aeroport ha estat evacuat per deixar marxar en calma Mubarak. La televisió egípcia assegura que farà el comunicat des del Caire. Suzanne Mubarak, la dona del president, sembla que ja hauria marxat.
Hi ha rumors, segons Al Jazeera i altres mitjans, que el raïs volia transferir poders presidencials a Omar Soleiman, l'home de la CIA i Tel Aviv, i que l'exèrcit l'ha parat. Inclús es parla que l'intent d'assassinat al vicepresident que es parlava fa uns dies era obra de l'exèrcit.
La televisió egípcia fa uns minuts deia que estaven reunits Soleiman i Mubarak. Ara diu que qui està amb el raïs és el Primer Ministre Ahmed Shafiq.
Al Tahrir respon amb neguit a les informacions. Esperança per la victòria que suposaria la marxa del raïs. Preocupació per veure què pot significar aquesta marxa. Crits, no unànimes però cada vegada més nombrosos, a favor d'un Govern Civil i no militar per a la transició. Un oficial de l'exèrcit, Ahmad Shuman, acaba de deixar les seves armes i s'ha unit als manifestants de Tahrir. Està parlant amb Al Jazeera, deixant a parir el Règim que ha regit aquest país durant 30 anys. "L'exèrcit ha de protegir el Poble, no el Règim".
Sembla clar que sigui com sigui es vol solucionar el tema abans d'una nova jornada de divendres festiu.

23:34 hora del Caire:
Crec que no cal que m'explaii sobre el discurs del raïs Mubarak. De fet, no ha dit res. Cedeix part del poder a Suleiman, però jura que no abandonarà el poder. Parla d'alguns retocs consitucionals i que, quan pugui i la situació ho permeti, derogarà la llei d'emergència. Que es com dir res.
Al Tahrir la gent, que s'estava veient venir el que passava, no ha deixat que acabés el discurs i s'ha tret les sabates en senyal de desaprovació abans que aquest acabés. Poc després s'han sentit els primers crits unànims de "marxa, marxa" i el "Mubarak o Suleiman, no en volem cap dels dos" així com "un, dos, on és l'exèrcit?". La decepció de molts, que era visible sobretot tenint en compte els rumors que anaven venint al llarg de la tarda, s'ha combinat amb la ràbia de la resta. Suleiman ha tornat a insistir que tot és una conxorxa internacional i demana als manifestants que tornin a les seves cases. Milers de manifestants li responen clarament: es dirigeixen a la televisió pública mentre aquesta està emeten una reposició d'un programa de trucades. Milers semblen haver sortit als carrers a Alexandria, on s'estan anunciant moviments militars. Aquest és eñ següent pas... Queda per veure què diu l'exèrcit a tot això...
Anunciàvem una nit llarga i sembla que així serà...

0.16 hora del Caire
Centenars semblen dirigir-se a Heliopolis, seu del Palau Presidencial.
Els beduins estan atacant les comisaries de policia del Sinaí. Una bomba explota a Rafah, a la frontera amb Gaza.

01.44 hora del Caire
Milers han rodejat la seu de l'exèrcit a Alexandria amb una pregunta: defenseu el poble o defenseu el gos (Mubarak)?
Manifestants enfront de l'edifici de televisió asseguren que demà, després de la pregària, ocuparan l'edifici.


Intentaré actualitzar el que pugui quan pugui....però miraré de baixar a veure quin ambient es veu directament al Tahrir. Ara hi estic molt a la vora i es veu força moviment.

Aneu seguint actualitzacions al Twitter a través de #25jan o bé #jan25 el twitter del blogger 3Arabawy.
Podeu seguir, també, els ultims aconteixements en directe a través d'Al Jazeera en anglès...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada