dimecres, 16 de febrer del 2011

L'efecte domino sembla imparable

Mentre sembla que la situació sembla haver-se calmat a Algèria en els darrers dies i Egipte segueix amb les seves nombroses mobilitzacions laborals, el món àrab està experimentant una explosió de revoltes populars contra els seus endèmics règims polítics.
La policia (i fins i tot l'exèrcit) sembla haver atacat amb duresa sobre els manifestants que portaven dos dies a la plaça Lulu de Manama, capital del Bahrein. Els manifestants anti-Règim, que de moment només estan reclamant una monarquia parlamentària, havien convertit i rebatejat la plaça en la nova plaça Tahrir. Han estat atacats amb duresa provocant almenys uns 5 morts, contant els dos produïts anteriorment. De fet s'estan produint incidents molt similars a alguns ja vistos les anterior setmanes a Egipte: matons contractats pel Règim, tancs al carrer (alguns parlen d'ajuda militar kuwaití i saudí) i fins i tot un periodista americà de la cadena ABC ha denunciat haver estat agredit. Sembla que el centre de la ciutat ha estat pres militarment. Alguns parlen, com no, de conspiració xiita internacional darrera de les protestes, en quant Bahrein és un país majoritàriament d'aquesta confessió musulmana. Bahrein és un país molt petit, dels més petits del Món, de fet, tant en dimensions com en població (730 mil).




Líbia ha viscut en els darrers dies enfrontaments, especialment a la capital, Benghazi. Es pot comprovar en aquest video. Els manifestants han convocat per avui un dia de protestes, mirant d'esquivar el joc provocat per l'anunci de Gaddafi d'atendre a la primera convocatòria, prevista per divendres 18. El dictador libi, en una kafkiana escena, havia anunciat que volia participar en les marxes, demanant la caiguda del seu Primer Ministre. En el record està la insurrecció de 1996.
Al Iemen, la policia va matar almenys dos manifestants a Aden, mentre que les protestes continuen per sisè dia consecutiu a Sanaa. En un país on almenys el 40% de la població es troba sota el llindar de la pobresa, el rei Saleh, al poder des de 1978, s'ha vist força a moure peça per no veure's acorralat. Sembla, però, que els passos realitzats, anunciar l'augment dels salaris i que no es presentarà a la reelecció, no han estat suficients.
2000 persones han atacat a Iraq diversos edificis públics en protesta pels mals serveis. A Teheran es van succeïr nous enfrontaments entre partidaris i detractors del règim dels ayatoalás en un enterrament per un estudiant mort en els enfrontaments dels darrers dies. Jordania, que de fet porta en continuades protestes des d'abans de l'esclat de la revolta a Egipte, està visquent noves manifestacions, aquest cop en el sector de l'Educació. Sudan també va viure ara fa una setmana un nou "Divendres de ràbia", però fa dies que no arriben noves informacions. El Marroc ha convocat mobilitzacions pel proper diumenge. L'efecte domino sembla haver arribat fins i tot a l'intocable regne d'Arabia Saudí. 1500 treballadors asiàtics s'han declarat en vaga a Riyadh. No només allà: la oposició a Azebaiyan també ha anunciat una mobilització abans de finals de mes a l'estil de les succeïdes a Egipte.

L'efecte domino provocat per la revolta a Tunisia i Egipte, doncs, sembla no poder-se parar, com demostra aquest interessant mapa virtual. El toll de morts de la revolta egipcia, per cert, sembla que ja es troba en els 365. Així ho ha admés el Ministre de Salut. El Consell de Ministres ha anunciat, per la seva banda, una pensió de 1500 lliures a les famílies dels màrtirs. Encara hi ha, però, dotzenes de desapareguts. Aquí hi ha un mapa virtual/Base de Dades en anglès on surten alguns casos. Demà hi ha convocada una nova marxa milionària a Egipte per celebrar la victòria revolucionària, en favor del nou país i en memòria dels caiguts.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada