diumenge, 24 de juny del 2012

Mursi, primer president civil de la història d'Egipte


Article publicat al diari El Punt-Avui:

Els clàxons sonaven pels carrers d'Egipte mentre partidaris dels Germans Musulmans enlairaven extasiats la imatge del seu candidat i futur president del país, Muhammad Mursi. L'èxtasi arribava a la plaça Tahrir després que el president de la comissió electoral, Faruk Sultan, anunciés la victòria del candidat islamista.

Amb 13.230.000 vots (51,7%), Muhammad Mursi es convertia en el primer president civil de la història del país. La seva presidència prendrà el relleu a quatre regnats militars perpetuats des del cop dels oficials lliures del 1952. Tan sols 900.000 vots de diferència separaven l'islamista del qui va ser darrer primer ministre de Hosni Mubàrak, el comandant Ahmed Shafiq, que assolia un 48,2% dels vots i guardava un tens silenci rere l'anunci oficial.

“Dono gràcies a Al·là per aquest dia històric”, afirmava enlairant les mans al cel el jove informàtic Abd al-Rahman Badi. Després de 8 anys com a membre de la formació islamista, ahir gairebé no podia creure que un dels seus enfilés el camí del castell presidencial. El mariscal Tantawi i el president del govern, Kamal Ganzuri, felicitaven el futur president, que després de dies de tensió amb el règim militar agraïa a l'exèrcit, la justícia i la policia la protecció de l'acció electoral. Mursi, que abandonava la seva posició dins la Germandat i el partit que fins fa poc presidia, serà coronat d'aquí a una setmana en una cerimònia festiva als carrers del Caire.

La felicitat dels vencedors contrastava amb la decepció dels partidaris de Shafiq, alguns dels quals manifestaven que se sentien traïts pel poder militar. Després de veure's vencedors gràcies als comunicats dels membres de la seva campanya, alguns fins i tot reclamaven la caiguda de la junta i tallaven els carrers adjacents a la seu electoral. “Hem perdut una batalla, però no la guerra”, deien alguns dels partidaris de Shafiq.

És encara un dubte saber si la investidura de Mursi com a nou cap d'estat posarà fi a la confrontació que els Germans Musulmans i el Consell Superior de les Forces Armades han escenificat en els darrers dies. La pressió del carrer, i concretament de la plaça Tahrir del Caire, servia de moneda de canvi per a les negociacions que la junta militar estava tenint amb l'home fort de la germandat, Khairat Shatir, i que traçaven un full de ruta al nou mapa polític del país. Els manifestants, però, afirmaven que volien mantenir la acampada.

Govern de concentració

Amb un poder afeblit per les darreres disposicions constitucionals plantejades per la junta de Tantawi, tampoc queda clar quin és l'horitzó del nou president, que podria viure un mandat força curt. Una de les primeres accions podria ser formar un nou govern després de la dimissió de l'executiu de Ganzuri en els propers dies. La Germandat, responent així a una de les seves aspiracions polítiques dels darrers mesos, es veurà obligada a complir les promeses fetes en els darrers dies a les forces revolucionàries i nomenar un govern de concentració nacional que reflecteixi la diversitat de la societat egípcia.

En els darrers dies, s'havia especulat sobre la possibilitat que aquest gabinet de concentració fos encapçalat pel diplomàtic Muhammad al-Baradei, però les parts implicades negaven aquesta possibilitat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada